PowNed

Amsterdam gaat excuses aanbieden voor rol tijdens Jodenvervolging in WOII

Was je in de jaren 40-45 Joods en woonde je toen in Amsterdam? Dan had je dikke vette pech want de stad Amsterdam en haar bewoners heeft nagenoeg niets gedaan voor de Joodse bevolking om hen te redden uit de handen van de Duitsers. Van de vele duizenden Joden die voor de oorlog in de hoofdstad woonden, hebben slechts een handjevol de oorlogsjaren overleefd. Uiteindelijk zijn zo'n 60.000 Amsterdamse Joden vermoord. Dat de gemeente Amsterdam hier een zeer dubieuze rol in heeft gespeeld, is al langer bekend. Nieuws is dat de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, hier excuses voor gaat aanbieden.

  1. Laatste nieuws

Het Parool meldt dat zij dit op 24 april gaat doen tijdens de herdenking van de Shoah in de Hollandsche Schouwburg in de Amsterdamse Plantagebuurt, middenin wat ooit een levendige Joodse buurt was. Een woordvoerder van Halsema wil dit nog niet bevestigen, maar Het Parool baseert zich op bronnen en de Amsterdamse krant schrijft dat in een besloten raadsvergadering alle raadsleden unaniem stemden voor het plan om excuses aan te bieden. Ook moet er geld vrijgemaakt worden voor een speciaal fonds, het zou gaan om 25 miljoen euro.

Voor de Duitsers was het in de oorlogsjaren simpel werken in Amsterdam. Het kon vrijelijk gebruik maken van de gemeentelijke bevolkingsregistratie wat de deportaties van Joden een eitje maakte. De gemeente zou omgerekend 61.000 euro hebben verdiend aan het transport van Joden. Eerder stopte het Gemeentelijke Vervoersbedrijf (GVB) al 100.000 euro in een fonds. Met hun trams werden Joden vanaf de Hollandsche Schouwburg naar het station Muiderpoort in Amsterdam-Oost gebracht. Vanaf daar werden ze gedeporteerd naar doorvoerkamp Westerbork om uiteindelijk in Oost-Europa in concentratiekampen terecht te komen. Veruit het overgrote merendeel van de Amsterdamse Joden werd daar vermoord.

Het geld zal gebruikt moeten worden om antisemitisme te bestrijden en mensen 'dichter bij elkaar te brengen'.