Asielzoekers draaien IND door gerechtelijke procedures poot uit voor 20 miljoen euro
We hadden al nooit het idee dat dat hele asielgebeuren een goedkope aangelegenheid was, maar het is NOG duurder dan gedacht. Door eindeloze gerechtelijke procedures die asielzoekers aanspannen tegen de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst) hebben zij dit jaar al 20 miljoen euro aan dwangsommen moeten uitkeren. Twin-tig-mil-joen-euro! Schandalig.
Dit geld gaat dus naar asielzoekers die er zelf voor kiezen om naar Nederland te gaan, via honderd andere landen, om vervolgens hier te klagen over de lange wachttijden en trage procedures bij de IND terwijl het algemeen bekend is in de asielwereld dat de IND zwaar onderbemand is. Je zou haast denken dat ze daarom juíst naar Nederland gaan omdat ze weten dat ze via gehaaide asieladvocaten een slaatje kunnen slaan uit de vastgelopen asielketen in dit land. Door dwangsommen te eisen kan er per asielaanvrager maximaal 7500 euro worden verdiend. Een kwalijke situatie.
Ook gaan veel asielzoekers in beroep tegen een negatieve uitspraak van het IND, vaak ook weer bijgestaan door advocaten die zich volledig hebben toegelegd op het asielwezen, wetende dat daar grof geld in te verdienen valt. Ze worden immers betaald door de staat. Vorig jaar ontvingen zij in totaal 32,7 miljoen euro.
Volgens de Raad voor de Rechtsbijstand kwamen er vorig jaar bijna 45.500 zaken binnen het asielrecht bij waarvan er 30.000 afgehandeld konden worden door de honderd juristen die het IND in dienst heeft. Dit jaar gaat het nu al om zo'n 56.000 (!) gerechtelijke procedures, die overigens niet allemaal met asiel te maken hebben. De tijdrovende hoger beroepen die worden aangespannen tegen het IND zijn ook nog eens vaak onsuccesvol. In 88 procent van de gevallen blijft het oordeel van het IND overeind. Een hoger beroep blijkt dus vooral een makkelijke manier te zijn om een vakantiehuisje bij elkaar te verdienen voor een asieladvocaat.
De Tweede Kamer is wel een beetje klaar met deze geldverspillende situatie en stemde afgelopen zomer al in met een wet om een einde te maken aan de bestuurlijke dwangsom bij een te lange wachttijd. Van een opgelegde dwangsom worden procedures bij de IND immers niet ineens sneller verwerkt als ze simpelweg te weinig mankracht hebben. Ook het huidige kabinet heeft gezegd een einde te willen maken aan de eindeloze gerechtelijke procedures die aangespannen kunnen worden.