PowNed

BBB-achterban boos op eigen minister: ‘Trekkers al onderweg naar snelweg’

Veel boeren zijn boos en ontevreden over de mestplannen van het kabinet. Dat terwijl er een BBB-minister, Femke Wiersma, aan de touwtjes trekt op het ministerie van Landbouw. Kan zelfs boerenpartij BBB de boeren niet tevreden stellen? 

  1. Laatste nieuws
  2. De Hofbar
  3. Rutger Castricum

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas dreigde afgelopen week: Bij een gedwongen krimp van de veestapel ben ik pleite. Nou, wie had kunnen denken dat het zo makkelijk zou zijn om Van der Plas weg te krijgen? ‘Nou, nou, nou’, zegt BBB-vicepremier Mona Keijzer, ‘daar zouden heel veel mensen heel verdrietig van worden’. ‘Waaronder ik trouwens’.

Hoewel er inderdaad geen sprake is van gedwongen krimp, laat dit kabinet wel degelijk de veestapel krimpen. Minister Wiersma wil namelijk dierrechten afromen van boeren die stoppen. Oftewel: Wiersma doet hetzelfde maar het heet alleen niet gedwongen. ‘Ik zie dat toch anders’, zegt Wiersma. ‘Je hebt soms boeren die zijn gestopt. Die boeren hebben nog wel een deel van de rechten die ze dan verhuren, ook als een boer zelf die rechten niet meer nodig heeft. Er wordt dan een klein deel van die rechten weggestreept’.

‘De mestbrief van Wiersma was om moedeloos van te worden’, zegt Linda Verriet, voorzitter van de Varkensbond. ‘We hadden verwacht dat mevrouw Wiersma wat redelijker was geweest. We zijn als varkenshouders de afgelopen jaren al flink gekrompen en toch krijgen we van de minister een enorme opgave erbij. En er zijn voor de korte termijn gewoon geen oplossingen geboden. 

Volgens hoogleraar bestuurs- en omgevingsrecht Sander Kole zijn boerenclubs als Agractie en LTO woedend vanwege het geschapen verwachtingspatroon. ‘Dat het idee was, nu zitten er bondgenoten van ons, die gaan dingen regelen, die gaan het beter doen. En nu blijkt gewoon dat die verwachting niet uitkomt. Ik weet niet of de trekkers al onderweg zijn naar de snelweg maar dat valt niet af te sluiten’.

Kan de BBB eigenlijk het wel goed doen voor hun achterban? ‘Geef het even de tijd’, vindt Kamerlid en mede-oprichter van BBB Henk Vermeer. ‘Alles waar we nu mee komen is beleid van vorige kabinetten wat op onderdelen bijgeschaafd wordt voor korte termijn. Geef ons de tijd voor andere plannen, om de tanker te keren’. Dus Vermeer is niet bang dat zijn partij de afgelopen jaren te hard heeft staan roeptoeteren en het nu niet waar kan maken? ‘In onze achterban zitten hele verstandige mensen die heel goed snappen dat je niet alles in één keer omgegooid hebt’.