PowNed

Bizar: 'Oplichters maken neppe masturbatievideo's met foto's slachtoffers'

De ontwikkeling van A.I. gaat razendsnel en dat weten oplichters ook. Het AD plaatst nu een alarmerend artikel over een nieuwe vorm van oplichting waarbij slachtoffers via een datingapp als Tinder worden gevraagd of ze een foto willen opsturen, en dan gechanteerd worden met een neppe masturbatievideo.

  1. Laatste nieuws

Dat BN'ers slachtoffer worden van deepfake-porno is inmiddels bekend, maar het overkomt ook de gewone girl-next-door. 'Kun je een foto van jezelf sturen?' Klinkt misschien alsof je eindelijk een Tinder-match hebt die wel fatsoenlijk in jou geïnteresseerd is (al dan niet alleen voor de seks), maar zo'n onschuldige vraag is dat dus niet meer.

Stuur je een gewone vakantiefoto of selfie van jezelf op, dan kan het tegenwoordig zomaar gebeuren dat je een video terugkrijgt waarop je jezelf in een met A.I. gegenereerde video die bijna niet van echt te onderscheiden is terugziet, waarop te zien is hoe ""jij"" aan het masturberen bent. De oplichter wil dan vanzelfsprekend geld zien anders dreigt hij (of zij natuurlijk) de video online te zetten.

Triest, maar wel de realiteit. Daarom is het volgens experts tijd om jullie wakker te schudden. Overkomt het jou dan is het advies om vooral NIET betalen, eigenlijk om überhaupt niet meer te reageren. Doe wél aangifte (ook al lijkt het alsof de politie nergens tijd voor heeft) want dit is hartstikke strafbaar en mocht je denken dat de oplichter serieus is en de video online gaat zetten, kan het ook verstandig zijn om de video zelf te delen: "Dan heb je voor je gevoel meer de regie. Je geeft ook het signaal af: ik ben het niet en ik laat niet met me sollen."