D66 (zelf kneiter actief op TikTok) wil social media-verbod voor jongeren tot 15 jaar
Waar zouden we zijn zonder de wereldverbeteraars van D66? Ze willen de wereld redden door Schiphol kapot te maken (al vliegen ze zelf dolgraag de wereld rond), ze willen iedereen van het gas af halen (al wonen ze zelf het liefst in een jaren-dertig-woning), ze willen vlees duurder en duurder maken (terwijl ze zelf in de kroeg altijd bitterballen eten want 'we zijn zo lekker gewoon') en nu willen ze ook nog eens social media verbieden voor kinderen tot 15 jaar. Terwijl ze zelf hartstikke actief zijn op TikTok! Hoe hypocriet wil je het weer hebben!
Goed, hypocrisie en D66 is eigenlijk totaal niet nieuwswaardig en zo bekeken geen stukje waard, maar toch. Zelf tijdens verkiezingen en alles daarna zo actief als de pleuris zijn op TikTok en volop meedoen met het maken van zogenaamd leuke content om jongeren te verleiden op je te stemmen, gebruikmakend van alle social media-trucs die er bestaan, maar ondertussen in de Kamer wel een voorstel indienen voor een wettelijke minimumleeftijd voor sociale media. Ben je onder de 15 jaar? Dan geen TikTok en Instagram meer!
Het kabinet moet hier werk van maken, aldus D66. Hoe dit in de praktijk geregeld en gehandhaafd moet worden, tja, dat is natuurlijk de vraag. Vooralsnog lijkt het vooral op een papieren tijger waar in de praktijk geen ene reet van terecht zal komen. Toch zegt D66'er Hanneke van der Werf: "We zien dat techreuzen de gezondheid van kinderen heel erg schaden doordat sociale media zo verslavend zijn ontworpen. Daar moeten we iets aan doen, ouders vragen ook om hulp."
Fare enough. Uit talloze onderzoeken blijkt dat de verslavende algoritmes kinderen kwetsbaar en vatbaar maken voor mentale problemen. De invloed op de ontwikkeling van kinderen is enorm. Dat je dat bespreekbaar wil maken is goed. Maar verbieden? Van der Werf: ""Landen als Denemarken en Frankrijk pleiten ook voor een leeftijdsgrens van 15 jaar. We willen dit graag Europees gaan regelen. Want samen met andere landen kunnen we grote techbedrijven effectief aanpakken. Daarom kiezen we ook voor 15 jaar."
Het voorstel wordt deze week in de Kamer besproken.