PowNed

De Chinees moet terug! Zuid-Hollands dorp kan niet langer zonder babi pangang en foe yong-hai

Hoe kan je leven zonder eens in de zoveel tijd op zondag een babi pangang te eten? Hoe houd je het dagelijkse bestaan vol zonder een lekkere foe yong-hai op zijn tijd? Waarom nog ademen als er geen bami met een waterig plakje ham en een eitje erop af te halen is? De inwoners van het Zuid-Hollandse Hardinxveld-Giessendam zitten al jaren met de handen in het haar. Er is namelijk geen authentieke Chinees meer in het dorp! En daar balen de bewoners als een stekker van.

  1. Laatste nieuws

De nood is inmiddels zo hoog dat de gemeente zelf actief op zoek is naar een Chinese restauranthouder. Op de plaats waar ooit een Chinees restaurant zat, zit nu een ALDI en dat stemt de mensen in Hardinxveld-Giessendam uiterst verdrietig. "In alle gesprekken met inwoners en enquĂȘtes over de centrumvisie komt steeds weer naar boven dat heel veel mensen zo’n restaurant missen’’, zegt beleidsadviseur economie Gerard de Jong tegen het AD. 

En dus helpt de gemeente de markt een handje. Ze proberen ondernemers en vastgoedbezitters warm te maken voor ‘een Chinees’. Vooralsnog zonder succes. Ook omdat het voor Chinese restaurants allemaal niet meer zo makkelijk is als vroeger in Nederland. Door strengere immigratieregels uit Den Haag kan je niet zomaar meer koks uit China halen en de klanten hebben tegenwoordig meer zin in sushi en ander ingewikkeld eten. Vegan enzo. Bah. De burgemeester, Dirk Heijkoop, heeft het er in ieder geval niet bij laten zitten en plaatste een oproep op LinkedIn. Er heeft zich inmiddels een nieuwe kandidaat gemeld. Het is allemaal nog niet rond, bestemmingsplan dit en omgevingsplan dat enzo, maar er zit schot in de zaak! 

Een goede zaak want je moet er toch niet aan denken dat de mensen in Hardinxveld-Giessendam straks ook allemaal aan de tofu zitten. De Jong zegt dan ook blij te zijn met het feit dat er zich een Chinees heeft gemeld. Hij hoopt op een positieve uitkomst. "We zijn een kleine gemeente die dicht op onze inwoners zit en als we dit soort geluiden horen, dan proberen we daar iets mee te doen. Je kunt het allicht proberen, toch?"