PowNed

Demiral geschorst voor duel met Oranje om 'Wolvengroet', Turken stappen naar CAS

Zo, dat wordt voor ons een lekker avondje tütteren want het Nederlands elftal gaat nu nooit meer verliezen natuurlijk. In de kwartfinale van het EK treedt Oranje morgen aan tegen Turkije, maar het land van Erdogan moet dat doen zonder Merih Demiral. De 26-jarige speler van Al Ahly is door de UEFA twee wedstrijden geschorst omdat hij in de vorige wedstrijd tegen Oostenrijk het 'Grijze Wolven-gebaar maakte toen hij scoorde.

  1. Laatste nieuws

De 'wolvengroet' is zoals u inmiddels wel weet een symbool van de ultranationalistische Turkse groepering Grijze Wolven, de jongerentak van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). Die groepering is om het even zacht uit te drukken een tikkeltje omstreden, in Frankrijk zelfs verboden en ook in Duitsland staat de groep onder toezicht. Maar dat zien we volgens fanatieke Turken helemaal verkeerd. Het zijn eigenlijk best wel lieverdjes (je moet gewoon dezelfde religieuze waarden aanhangen als zij hebben en dan is alles helemaal oké).

Hoe dan ook, echt slim was het niet van onze vriend Demiral om na zijn goals tegen Oostenrijk de 'groet' te brengen. Al langer werd gesproken over een schorsing voor hem, maar de Europese voetbalbond bevestigde het nieuws vrijdag na onderzoek. "We hebben besloten hem te schorsen omdat hij de algemene regels niet heeft nageleefd, de basisregels van fatsoenlijk gedrag heeft geschonden en een sportevenement heeft gebruikt voor manifestaties van niet-sportieve aard. Hij heeft de voetbalsport in diskrediet gebracht", schrijft de UEFA.

De Turkse voetbalbond is uiteraard niet blij. De bond is het niet eens met de lezing van de UEFA en stapt nu zelfs naar bij sporttribunaal CAS om in beroep te gaan tegen de schorsing. Wij denken dat dit niet zoveel zin heeft. CAS belooft wel om voor morgenavond met een besluit te komen.