PowNed

DNB-baas Klaas Knot hekelt Tweede Kamer: 'Defensie nu belangrijker dan boekhouding'

Iedereen in Den Haag buitelt over elkaar heen om te praten over de EUROBONDS. Een Kamermeerderheid wil namelijk absoluut NIET dat Europa gemeenschappelijk extra schulden maakt om de defensie-uitgaven flink op te krikken. De directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, staat echter een stuk genuanceerder in de discussie, zo zei hij vanochtend. Over schulden maken voor defensie moet je niet zo panisch doen, vindt hij.

  1. Laatste nieuws

Want: de veiligheid van Europa is nu misschien nét wat belangrijker dan de boekhouding. Dat zei hij vanochtend tijdens de presentatie van het jaarverslag van DNB. En dat terwijl Knot internationaal bekend staat als een hardliner wat Europese begrotings- en betalingsdiscipline betreft. Hij zei: "Als je mij een persoonlijke verzuchting toestaat: ik vind dat er af en toe in Nederland wel wat gehyperventileerd wordt over eurobonds. En dat de rationaliteit uit dat debat wel enigszins zoek is." 

Met andere woorden: in politiek Den Haag lullen ze maar wat! Ze doen moeilijk over zaken waar ze de ballen verstand van hebben! Terwijl er oorlog is in Europa en de geopolitieke situatie pijlsnel en bijna ieder uur verandert, is de Tweede Kamer slap aan het ouwehoeren over komma's en punten. Volgens Knot is een Eurobonds een voor nu prima oplossing om aan geld te komen voor defensie-versterkingen. "Als ik naar de experts luister, zullen we de komende weken of maanden een forse extra inspanning voor defensie-uitgaven moeten plannen. Het lukt je niet om die miljarden zo snel ergens anders te vinden door te bezuinigen."

De weerstand van de Kamer zit hem erin dat Europese landen van plan zijn om samen 800 miljard euro extra voor defensie uit te trekken. 150 miljard euro daarvan moet gefinancierd worden met de uitgave van eurobonds. Eurobonds is een leningvorm met een lagere rente omdat die gedekt wordt door álle EU-landen. De angst in Den Haag is dat landen met financiële problemen de inkomsten zullen gebruiken om reguliere uitgaven te dekken en dat de schulden door hen niet worden terugbetaald. En dat is dan weer k*t voor álle Europese landen.

Knot ziet het ondertussen allemaal niet zo zwartgallig in. "Als we meer dingen met elkaar doen op Europees niveau en er meer en meer publieke goederen zijn - zoals defensie die je beter op de Europese niveau kunnen aanbieden dan op het nationaal niveau - dan hoort daar natuurlijk ook een stukje Europese financiering bij."