‘PowNed of View: Transitiespijt’ gaat documentairemaker Vera Verzijl in gesprek met mensen die een gendertransitie hebben doorgemaakt, maar daarna besloten om terug te keren naar hun oorspronkelijke geslacht.

Documentaire 'PowNed of View: Transitiespijt’ onderzoekt persoonlijke verhalen van mensen die terugkeren naar hun geboortegeslacht

In de documentaire ‘PowNed of View: Transitiespijt’ gaat documentairemaker Vera Verzijl in gesprek met mensen die een gendertransitie hebben doorgemaakt, maar daarna besloten om terug te keren naar hun oorspronkelijke geslacht. Zij delen hun ervaringen over dit vaak onzichtbare en complexe proces en vertellen over de emotionele, sociale en medische gevolgen van hun beslissing. ‘PowNed of View: Transitiespijt’ wordt uitgezonden op 10 oktober om 20.25 uur bij NPO 3.

  1. PowNed of View: Transitiespijt
  2. Pers

In de documentaire volgen we drie mensen, Lucy (28), Ritchie (37) en Patrick (45). Voor hen is de transitie een feit, maar wat gebeurt er als je spijt krijgt? Vera duikt diep in hun verhalen en onthult de impact die geslachtsverandering op hun leven heeft gehad. “Veel mensen praten liever niet over detransitie, uit angst voor sociale uitsluiting of omdat het onderwerp gevoelig ligt binnen de LHBTI+-gemeenschap. Mensen die in detransitie gaan, worden soms onterecht gezien als tegenstanders van transrechten, terwijl hun verhalen juist de diversiteit en complexiteit van genderidentiteit benadrukken”, aldus Vera.

Een van de deelnemers, Lucy, begon haar transitie naar een mannelijk lichaam toen ze 16 jaar oud was, maar besloot twee jaar geleden om als vrouw verder te leven. Ze voelde zich niet thuis in haar jongenslichaam. Lucy zegt: “Ik kan nooit open zijn over mijn verdriet, omdat het ‘een doodstraf’ is voor transmensen. Het kan gewoon niet. Maar ik kan er niet over praten en moet altijd sterk zijn ten behoeve van anderen. Ik heb spijt van de littekens. Had ik nog maar één eierstok. Had ik maar één ei.” Transgenders zien detransgenders vaak als hun vijand. Dit wil Lucy veranderen.

‘PowNed of View: Transitiespijt’ biedt een diepgaand en empathisch inzicht in een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft en waarover vaak niet gesproken wordt uit angst voor de reacties.

De documentaire van PowNed wordt uitgezonden op 10 oktober om 20.25 uur op NPO 3.

Kijk de aflevering hier

Bekijk de trailer