Donald Trump na aanslag

Eerste interview Trump na moordaanslag: 'Ik had dood moeten zijn'

De hele wereld heeft meegekregen dat afgelopen weekend een moordaanslag is gepleegd op Donald Trump. De voormalig president van Amerika én presidentskandidaat overleefde dit door enorme mazzel, al raakte hij wel gewond aan zijn rechteroor. Was de kogel een fractie meer naar rechts gegaan, of had Trump zijn hoofd iets meer de andere kant op bewogen, dan was Trump er nu niet meer geweest. Dat beseft hij zelf ook, zegt hij in zijn eerste interview na de moordaanslag.

  1. Laatste nieuws

"Ik hoor hier niet te zijn, ik hoor dood te zijn", zegt Trump tegen The New York Post. Het interview geeft hij in zijn privéjet op weg naar Milwaukee voor de nationale conventie van de Republikeinse Partij. "De dokter in het ziekenhuis zei dat hij zoiets nog nooit had gezien, hij noemde het een wonder", aldus Trump, die tijdens het interview een groot wit verband draagt dat zijn rechteroor bedekt, zo omschrijft de verslaggever van dienst. Beelden hiervan zijn er niet. De staf van Trump stond erop dat er geen foto's werden gemaakt. De dokter had, zo zegt Trump, nog nooit iemand gezien die een aanslag met een M15 had overleefd.

Volgens Trump heeft het zijn leven gered dat hij zijn hoofd een tikkie weg draaide om een tabel te lezen over illegale immigranten. Net op dat moment scheurde wat een dodelijk schot geweest zou zijn een klein stukje van zijn oor af en spatte er bloed op zijn voorhoofd en wang. De Secret Service schakelde daarop direct de schutter, de 20-jarige Thomas Matthew Crooks, uit. "Ze hebben hem met één schot tussen zijn ogen uitgeschakeld", aldus Trump, wijzend naar de brug van zijn neus. "Ze hebben fantastisch werk geleverd. Het is surrealistisch voor ons allemaal."

Ook laat hij blauwe plekken op zijn lijf zien, opgelopen doordat de Secret Service-agenten als 'linebackers' op hem doken na het schot. Over de iconische foto die is gemaakt wanneer hij het podium verlaat, zegt hij: "Veel mensen zeggen dat het de meest iconische foto is die ze ooit hebben gezien. Ze hebben gelijk. En ik hoefde er niet eens voor te sterven. Normaal gesproken moet je dood gaan voor zo een iconische foto."