PowNed

Feyenoord-Ajax op losse schroeven, politie wil staken tijdens De Klassieker

De eerste klassieker van het seizoen moet zondag gespeeld worden in Rotterdam, Feyenoord-Ajax staat op het programma. Tenminste, als het goed is! Want de politiebonden hebben een grootschalige staking aangekondigd en dat betekent dat de grootste voetbalwedstrijd in Nederland op losse schroeven staat. De kans is ineens levensgroot dat de wedstrijd geannuleerd moet worden! 

  1. Laatste nieuws

Want zonder politie, geen wedstrijd. En al helemaal niet als Ajax naar Rotterdam komt. De politieagenten willen de klassieker aangrijpen om hun punt te maken over het vervroegd pensioen, de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Een hernieuwde regeling daarvoor ligt ter goedkeuring bij de regering, maar die geven vooralsnog geen gehoor. De politiebonden zijn het wachten inmiddels beu en zijn al langere tijd bezig met het maken van hun punt. Dan gooien ze bijvoorbeeld politiebureaus dicht tijdens bepaalde uren. Ook hebben ze de afgelopen twee weken al bij vier andere wedstrijden gestaakt.

Dat waren echter geen risicoduels en dat is de kraker Feyenoord tegen Ajax natuurlijk wel. Daar kan je geen agent missen want de Feyenoord-supporters worden elke keer weer helemaal foxwild als de spelersbus van Ajax de stad binnenrijdt en De Kuip nadert. Ook verzamelt de harde kern zich altijd al retevroeg bij het stadion. En daar staan ze niet op een kopje koffie en een kopje thee. De politie moet ieder jaar weer alles uit de kast halen om deze wedstrijd enigszins rustig te laten verlopen. De kans is dus errrrug groot dat de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, een dikke streep door de wedstrijd zet als er onvoldoende agenten beschikbaar zijn.

Woordvoerder Maarten Brink van de vier gezamenlijke politiebonden uit bij voorbaat al straffe taal: "Politiemensen zijn voor deze wedstrijd de hele dag niet beschikbaar en gaan zich verzamelen voor een speciale vakbondsbijeenkomst op afstand van de Rotterdamse Kuip." Ook zegt hij: "Als dit niet tot reacties van het kabinet leidt, gaan deze acties het weekend erna onverminderd door." De politiebonden zeggen pas te stoppen met actievoeren als zij garanties krijgen voor een fatsoenlijk inkomen voor agenten die drie jaar eerder willen stoppen met werken. Het kabinet moet over de brug komen dus, zo zeggen zij! 

Het chanteren met het staken tijdens De Klassieker is een harde actie van de politiebonden. Het organiseren van deze wedstrijd is een monsterklus en dit duel zomaar even inhalen, is bijna niet te doen. Niet in de laatste plaats omdat het speelschema van de Eredivisie ramvol zit. Een duel zonder uit- én thuispubliek dreigt.