PowNed

Gas wordt nog véél duurder, aldus onderzoekers. Arme gezinnen zijn straks de sjaak!

We bezuinigen ons scheel nu alles zo duur als de pleuris is, maar heel veel zin gaat het allemaal niet hebben. De knappe koppen van het onderzoeksbureau CE Delft hebben namelijk berekend dat de energierekening de komende jaren VEEL en VEEL duurder wordt. Het kan maar zo zijn dat de rekening voor gas de komende jaren met zo’n €400 zal oplopen. Mooi k*t! Daar zit niemand op te wachten!

  1. Laatste nieuws

Maar veel ga je er niet aan kunnen doen als doodnormale burger die toch warme voetjes in de winter wil. En jezelf een keer lekker baden is toch ook gewoon nodig. 's Avonds een potje koken is ook niet te vermijden. Energie zullen we nu eenmaal gebruiken maar de komende jaren gaat dat dus een enorme hap uit de portemonnee nemen. Volgens energiebedrijf Essent, die dit onderzoek liet uitvoeren, komt de verhoging voornamelijk door overheidsbeleid. De onderzoekers schatten in dat in het meest ongunstige scenario de gasrekening voor een gemiddeld huishouden in 2030 oploopt tot liefst €2290 per jaar. Dat is 400 euro meer dan vorig jaar en 90% meer dan in 2021.

En dus moet er iets gebeuren, anders krijgen mensen met lage inkomens het te kwaad. Kort gezegd komt dit alles doordat er minder gasaansluitingen zijn en de kosten voor gas door minder huishoudens betaald moeten worden. Ook de verschuiving van de energiebelasting van elektriciteit naar gas speelt mee. Het lullige hierbij is natuurlijk weer eens dat vooral mensen met knaken de mogelijkheden hebben om voortaan gasloos door het leven te gaan. Hoe kan je immers, als je nu al nauwelijks rondkomt, een warmtepomp aanschaffen? Hoe ga je als je nu al geen geld hebt om je kont te krabben HR++ glazen aanschaffen? Die enige lullige tochtstrip die de minima bij de Action kan kopen, gaat het verschil ook niet maken.

De conclusie van het onderzoek is dan dus ook dat mensen met een smalle beurs straks de sjaak zijn.