PowNed

Gevangen in het verkeerde lichaam: ‘Mijn behuizing klopt niet meer’

Documentairemaker Vera Verzijl gaat in de documentaire ‘PowNed of View: Transitiespijt’ in gesprek met mensen die een gendertransitie hebben doorgemaakt, maar daarna besloten om terug te keren naar hun geboortegeslacht. Want wat nu als je jarenlang bezig bent met je transitie en je er vervolgens achterkomt dat je diegene niet meer wilt zijn? Ja, dan ben je mooi in de aap gelogeerd.

  1. Laatste nieuws
  2. PowNed of View: Transitiespijt
  3. Vera Verzijl

Volgens Patrick (45), die eerder door het leven ging als Patricia, heeft de zon al lang niet meer geschenen. Hij heeft veel moeten inboeten. “In feite zit ik nu gevangen in het verkeerde lichaam. Mijn behuizing klopt niet meer. Ik wou dat ik een cocon was waar ik zo uit kon kruipen”. Maar helaas werd het leven voor hem zo ondraaglijk, dat hij nergens meer uit kon kruipen. “Het voelt als een tralies, waarvan de sleutel is weggegooid en ik krijg hem niet meer open.”

Lucy (28) wilde graag ontkomen aan het lot van de vrouw, dat ze niet perfect genoeg zou zijn. “Toen ik vrouw was, wilde ik perfect zijn. Ik dacht dat ik niet mooi en dun genoeg was”. En wat doe je dan als je tijdens je biologielessen wat hoort over transmensen? Juist, dan lijkt man worden toch een makkelijkere keuze. En nu? Nu wordt ze dagelijks herinnert aan haar foute keuze, doordat ze hormonen moet slikken. “Ik zie mijn lichaam als experiment”, aldus Lucy.

De exacte aantallen van mensen die transitiespijt hebben zijn niet bekend. Maar een enkeling durfde zijn/haar verhaal te delen. Bekijk hier de aflevering terug met deze (de)transhelden!

*Het VU Medisch Centrum was niet bereid inhoudelijk een reactie te geven op de documentaire, maar zegt wel na te denken over het starten van een onderzoek naar spijt.