PowNed

'Gevangenen in EBI in Vught hadden via toiletten contact met elkaar'

Wat hebben ze samen lekker staan pissen, Willem Holleeder en Ridouan Taghi. Volgens advocaat Hakan Külcü is het zeker dat er in het afgelopen anderhalf jaar contact is geweest tussen meerdere gedetineerden via de waterkanalen van de toiletten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. De EBI bevestigt dit verhaal niet, maar ontkent het ook niet.

  1. Laatste nieuws

Wat zij wel zeggen is dat gedetineerden in de Brabantse superbajes altijd op zoek zijn naar manieren om met elkaar en met de buitenwereld te kunnen kletsen. Dat weten zij, zo zeggen zij, daar zijn ze zich bewust van, zo zeggen zij, en zij doen er alles aan om het gebabbel over en weer te voorkomen. Het is immers niet de bedoeling dat Taghi en Holleeder een beetje social talk met elkaar gaan houden. ‘Wat ga jij doen deze week?’ ‘Nog plannen dit weekend?’ ‘Dit weekend een biertje doen?’ ‘Bij jou in de cel of in de mijne?’

Advocaat Külcü zegt dat om dit te voorkomen de toiletten onlangs grondig zijn gerenoveerd. Külcü basseert zijn uitspraken om informatie van een bron. Wie dit is, we don't know. Welke gedetineerden contact met elkaar hebben gehad, ook onbekend.  

Wat we wel weten is dat er de laatste tijd een hoop gedoe geweest rondom de EBI. De zoon van Ridouan Taghi, Faissal, kwam daar te zitten en daarom moest zijn vader verplaatst worden. Die kwam daardoor naast de afdeling van Willem Holleeder en zijn rechterhand Saïd Razzouki terecht. Door een fout van de bewaking konden Taghi en Razzouki kort contact met elkaar hebben.