PowNed

Gewelddadige straatroven nemen fors toe, daders zijn vaak erg jong

Pas op als je over straat loopt en je ziet een tiener want dikke kans dat je wordt beroofd. Weg telefoon. Weg portemonnee. Weg Rolex. Uit cijfers van de nationale politie die zijn uitgeplozen door De Telegraaf blijkt dat er een forse stijging van straatroven is, uitgevoerd door vaak zeer jonge daders. Het aantal straatroven is in de eerste negen maanden van dit jaar gestegen met elf procent.

  1. Laatste nieuws

Tot oktober waren er dit jaar 2091 aangiften van straatroven, tegen 1890 in dezelfde periode in 2023. Oei, oei, oei! En dan te bedenken dat jongeren tussen de 12 en 18 jaar zo'n 40 procent van de straatroven pleegden. Oppassen geblazen dus als je wordt benaderd door een puisterig wezen dat stinkt naar zweet. Het zou zomaar kunnen dat er een mes wordt getrokken want de straatovervallen worden ook nog eens steeds gewelddadiger. In de helft van de gevallen van straatroof wordt er geweld gebruikt.

De impact van een straatroof is dan ook vaak groot. Het gevoel van veiligheid in de openbare ruimte kwijtraken is niet fijn en dus is het zaak dat de politie alles op alles zet om straatrovers op te pakken. Dat ze alles op alles zetten is ongetwijfeld waar, maar de pakkans is tegelijkertijd klein. Slechts bij 35 procent van de gevallen kan de politie een verdachte aanhouden. In het geval van overvallen is dat 60 tot 70 procent. Een overval vindt plaats in een ruimte als een woning of een bedrijf. Ook als een maaltijdbezorger wordt beroofd, is er sprake van een overval, omdat diegene aan het werk is.