PowNed

Gülen (die achter die Turkse staatsgreep zou zitten) overleden op 83-jarige leeftijd in VS

Fethullah Gülen is op 83-jarige leeftijd overleden. De Turkse geestelijke en politicus, die volgens sommigen 'omstreden' is omdat hij met zijn beweging achter de mislukte poging tot staatsgreep in 2016 zou zitten, stierf in de Verenigde Staten. Om precies te zijn in Pennsylvania, waar hij sinds 1999 verbleef.

  1. Laatste nieuws

We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat die Erdogan vandaag stiekem toch een fles wijn zal opentrekken (oh nee, dat mag niet!). Gülen, ooit een bondgenoot, gold lange tijd als een rivaal van de Turkse president en diens AK-partij. Als prediker stond hij voor een gematigd en sociaal alternatief voor de boodschap van extremistische islamisten. 

Na de mislukte staatsgreep in 2016 startte Erdogan de jacht op Gülen en diens aanhang, omdat zij in zijn ogen achter de bloedige couppoging zaten. Hij noemt de Gülen-beweging - met aanhangers over de hele wereld - terroristisch. Of die Gülen daadwerkelijk achter de couppoging zat weten we niet, want gek genoeg geeft Erdogan geen openheid van zaken en vragen daarover worden door hem als 'verraad' bestempeld.

Wat wel duidelijk is, is dat Erdogan de staatsgreep als een excuus zag om 80.000 Turken op te pakken op verdenking van banden met de geestelijke en 150.000 mensen - onder wie rechters, ambtenaren en militairen - te ontslaan of te schorsen. Ook in Nederland leidde dat tot spanningen en die spanningen kwamen tot uiting in een paar demonstraties, vechtpartijen maar ook aangiftes van tientallen bedreigingen.

Echt een gezellige tijd was dat toen. Vanuit verschillende scholen (in Rotterdam) kwamen signalen dat daar mogelijk ook spanningen konden ontstaan. Het kabinet gaf aan "zeer alert" te zijn en blijven.