PowNed

Gunnen Amerikanen Europa toch plek aan onderhandelingstafel met Poetin?

Gelukkig maar! Het lijkt erop dat de Amerikanen over hun hart strijken en dat Europa tóch mag meepraten over vrede in… Europa. Op zich zo logisch als wat maar niet in de wereld van Donald Trump. In zijn ogen maakt het de vredesgesprekken met Poetin alleen maar nodeloos ingewikkeld als Europa ook aan tafel plaatsneemt. Toch zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio dat hij het belangrijk vindt dat Oekraïne en Europa mee babbelen wanneer het om de knikkers gaat.

  1. Laatste nieuws

Hoe dat gaat gebeuren, wanneer dat gaat gebeuren en of ze echt iets in de melk te brokkelen krijgen, dat is allemaal nog maar de vraag. Sinds het aantreden van Trump is het Amerikaanse beleid grilliger dan ooit en om dat het hoofd te bieden, komen vandaag in Parijs een aantal Europese leiders bijeen, inclusief NAVO-baas Mark Rutte. Het is voor Macron en kornuiten natuurlijk een doemscenario dat ze door Amerika buitenspel worden gezet wanneer het aankomt op vrede op het eigen continent. Daar niet over kunnen meepraten zou bizar én gevaarlijk zijn, vindt Europa.

Hoewel Trump en zijn vice-president J.D. Vance daar duidelijk over waren - Europa is niet welkom! - denkt minister Marco Rubio daar blijkbaar anders over. Hij zegt daarover: "Als er echte onderhandelingen zijn - daar zijn we nog niet -, maar als die er komen, dan moet Oekraïne betrokken worden omdat het binnengevallen is. En de Europeanen moeten betrokken worden omdat ook zij sancties hebben opgelegd aan Rusland, en omdat zij aan de oorlogsinspanningen hebben bijgedragen."

Dat laatste is natuurlijk een beetje een rare opmerking, het zijn immers vooral de Russen die de oorlog zijn begonnen en in stand houden - ze kunnen zich immers ook gewoon terugtrekken - , maar het is tenminste iets. De verwachting is dat Amerika eerst alleen met de Russen om tafel gaan, ergens deze week in Saoedi-Arabië. 

Om goed voorbereid te zijn op wat eventueel komen gaat, komen in Parijs vandaag, zoals gezegd, een handjevol Europese toppers bijeen. Naast Nederland en Frankrijk zijn ook de regeringsleiders van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Polen, Spanje en Denemarken aanwezig bij het spoedoverleg. Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en voorzitter van de EU-leiders António Costa zijn ook present.