PowNed

HAHA: Kamermeerderheid voor minimumleeftijd en helmplicht fatbikes

Nu is er dan helemaal goed nieuws te melden voor iedereen met een pleurishekel aan de fatbike. Gisteren gaf Barry Madlener als minister (van Infrastructuur en Waterstaat) al aan toch wel bereid te zijn om alle maatregelen tegen fatbikes waar een Kamermeerderheid voor is uit te voeren, en die meerderheid is er nu! De PVV steunt een voorstel van de VVD en NSC voor een minimumleeftijd van 14 jaar om zo'n ding te mogen besturen, en een helmplicht.

  1. Laatste nieuws

En dat is fijn, want als iedereen voortaan een helm moet dragen is zo'n fatbike ineens veel minder 'stoer' en dan heeft het dus ook niet zoveel zin om als een dwaas door het verkeer te sjezen. Bovendien zijn voortaan met een minimumleeftijd van veertien jaar de aller jongste pubers uitgesloten. Liever was dat twaalf jaar geweest, maar dat is onuitvoerbaar aangezien de legitimatieplicht pas vanaf veertien jaar geldt.

Wel is het natuurlijk nog steeds de vraag of deze maatregelen wel het gewenste effect hebben, zoals Madlener al aangaf. Zo zal een helmplicht mogelijk voor álle elektrische fietsen gelden. Volgens de VVD en NSC zijn er voldoende kenmerken waardoor je (juridisch) een fatbike kunt onderscheiden van een gewone elektrische fiets, en is dat dus geen probleem. En bovendien krijgt de minister van de partijen tot de kerst de kans om met een voorstel te komen.

Volgende week vindt een debat in de Tweede Kamer over verkeersveiligheid plaats. Dan zullen de Kamerleden de motie indienen.