PowNed

Heel Holland heeft straks diarree door klimaatverandering

De verandering van het klimaat sloopt alles en iedereen en nu blijkt er ook een ander ongemak de kop op te steken: diarree. Diarree dreigt namelijk weer een dodelijke opmars te maken. Redder in nood is het Amsterdam UMC, dat miljoenen ontvangt om de toename van diarreeziekten te stoppen.

Door: redactie

  1. Laatste nieuws

En dat is goed nieuws, want iedereen die weleens diarree heeft gehad weet dat dit bepaald geen pretje is. Je voelt je beroerd, je moet om het half uur naar de wc, om nog maar te zwijgen over de gêne richting partner/huisgenoten vanwege al het lawaai dat je in het kleinste kamertje produceert, en als klap op de vuurpeil moet je uitkijken dat je niet uitdroogt. Dus voldoende drinken. En dan hebben we het niet over pils.

Niet leuk, dus. Maar wat heeft dit te maken met klimaatverandering? Nou plotselinge zware regenval, overstromingen én langere periodes van droogte zijn de perfecte voedingsbodem voor de verspreiding van bacteriën en parasieten. En een overstrominkje hier en daar is snel gebeurd, weten we inmiddels ook in Nederland. Dan kan de riolering overstromen en de inhoud daarvan verspreiden. Vervolgens vermenigvuldigen bacteriën en virussen zich sneller bij een periode van droogte en stijgende temperaturen. Met andere woorden: tel uit je winst. 

Vooral kinderen, ouderen en zieken zijn kwetsbaar voor diarree, weet de gezinskrant der gezinskranten het Algemeen Dagblad. Maar wat hieraan te doen? Gewoon goed uitkijken en je handen wassen, zou je denken, maar eigenlijk hebben we geen idee. Het Amsterdam UMC leidt dan ook samen met het Amsterdam Institute for Global Health en Development een wereldwijd consortium dat op zoek gaat naar oplossingen. Daarvoor is een Europese subsidie van maar liefst 6,5 miljoen euro toegekend. We zijn benieuwd...