Hoogleraar luidt noodklok: 'Nieuwbouwcijfers woningen bedroevend, overheid doet geen moer'
Kent u die grap nog dat Hugo de Jonge ervoor ging zorgen dat er in Nederland tot 2030 één miljoen woningen bij zouden worden gebouwd? Nou, het begint een behoorlijk vervelende grap te worden. Om dat te halen moeten er elk jaar minstens 100.000 woningen bij worden gebouwd en guess what? Dat gebeurt niet!
Uit recente cijfers van het CBS bleek dat de productie van nieuwbouwwoningen vorig jaar ook op het laagste punt in vijf jaar zat. In heel 2024 kwamen er 'netto' slechts 69.000 woningen bij (82.000 werden er gebouwd, maar er werden ook woningen gesloopt natuurlijk).
En dat is niet best. Want de woningmarkt in dit land is kut. Een door het AD geïnterviewde hoogleraar schetst even de problemen waar de sector tegenaan loopt. Namelijk te veel (betaalbaarheids)eisen die aan nieuwbouw worden gesteld en die vertragend werken, fiscale maatregelen waardoor te veel geld uit de woningmarkt wordt gehaald en mensen niet durven te investeren (zoals generaties voor ons wel gewoon gedaan hebben) en, uiteraard, de 'ambtelijke capaciteit' bij gemeenten die tekort schiet.
Daar komt nog de politieke impasse over de stikstofaanpak (ga eens een beslissing nemen) en nieuwe Europese kaderrichtlijnen voor de waterkwaliteit bij. Kortom, het is om te huilen. En de overheid? DIE DOET GEEN F*CK. Oh, sorry, die toont te weinig urgentie. Dat dachten wij al, maar nu zegt Peter Boelhouwer ("Dit is ongekend") het ook dus is het waar. Kortom, bouwen, bouwen, bouwen? Vergeet het maar.