HOPPA! Staatsschuld Nederland op laagste punt in 50 jaar en ruim onder Europese norm
Lekker hoor! Terwijl onze studieschuld nog altijd om te janken is, gaat het ondertussen met de staatsschuld helemaal top. Die is inmiddels zo laag dat die het laagste punt heeft bereikt in vijftig jaar! Is dat effe lekker! En dat terwijl wij dachten dat wij ons tijdens corona de pleuris hadden geleend om het land een beetje draaiende te kunnen houden. Dat deden we ook, er werd zo'n 80 miljard euro (!) uitgegeven, maar door een economie die draait als een tierelier is het schuldpercentage sindsdien enorm geslonken.
Was dat eerder nog 54 procent van het bbp (bruto binnenlands product), nu is dat nog slechts een schamele 42,2 procent van het bbp (bruto binnenlands product). Dat lijkt misschien geen ENORM verschil, maar dat is dus wel een ENORM verschil. Dit is ook nog eens ruimschoots onder de Europese schuldennorm die stelt dat de staatsschuld niet boven de grens van 60 procent mag uitkomen. En het is dus het laagste punt sinds de jaren zeventig. We zijn dus hartstikke lekker bezig!
Maar waarom loopt iedereen in Den Haag dan zo te mieren over bezuinigingen? Waarom kan de portemonnee niet gewoon getrokken hebben als de schuld zo laag is en als de economie zo hard groeit? Nou, omdat de vooruitzichten niet heul rooskleurig zijn. We geven, aldus de rekenmeesters van het CBS, met het huidige beleid al teveel uit en dat zou bij ongewijzigd beleid resulteren in een begrotingstekort van 3 procent in 2026. Ook zou dan het schuldpercentage van het bbp in 2034 liefst 60 procent zijn. En dat motten we niet hebben!
We stevenen dus op een financieel ravijn af, tenzij de broekriem wordt aangehaald. En dus wil de minister van Financiën, Eelco Heinen van de VVD, bezuinigen. Lange termijn denken, wat achter de hand houden voor morgen, denken aan het land van later en de toekomstige generaties. Klinkt verstandig! Het NSC wil echter het liefst een losser financieel beleid en zegt dat er veel te somber wordt gedacht over de Nederlandse staatsfinanciën. Zij wijzen erop dat de voorspellingen altijd veel somberder zijn dan de realiteit. Bezuinigingen zijn dus een stuk minder noodzakelijk dan Heinen zegt, aldus Omtzigt.