PowNed

Israël begonnen met grondoffensief in Zuid-Libanon, NAVO volgens Rutte 'bezorgd'

We schakelen over naar het Midden-Oosten waar Israël is begonnen met het grondoffensief in Zuid-Libanon. Volgens de IDF gaat het om een "beperkte en gerichte" missie van de grondtroepen waarbij doelen van Hezbollah worden aangevallen. Soldaten op de grond worden bijgestaan door de Israëlische luchtmacht en artillerie.

  1. Laatste nieuws

'Beperkt en gericht' of niet, er vinden momenteel hevige gevechten plaats in het zuiden van Libanon. Een verslaggever van Al Jazeera in het Libanese Marjaayoun, niet ver van de grens met Israël, meldt dat "intense beschietingen, luchtaanvallen en droneaanvallen" klinken. Een woordvoerder van de IDF roept de inwoners van Zuid-Libanon op "voor hun eigen veiligheid niet met voertuigen van het noorden naar het zuiden van de rivier de Litani te reizen". De waarschuwing geldt "tot nader order".

In reactie heeft Hezbollah weer eens tien raketten afgevuurd op het noorden van Israël. Een aantal van die raketten zou zijn onderschept door de luchtafweer, verschillende andere raketten zijn in een onbewoond gebied gevallen. Of er gewonden zijn en/of er schade is, is onduidelijk. Ook wordt de Israëlische grensplaats Metula momenteel onder vuur genomen.

Rutte: 'NAVO is bezorgd'

En zo gaat de puinhoop daar maar door. Niet alleen is vandaag de oorlog daar in het Midden-Oosten weer eens een nieuwe fase ingegaan, het is tevens de eerste werkdag van onze eeuwenoude actieve herinnering Mark Rutte! En die arme man mag meteen hiermee dealen. Volgens Rutte is de NAVO in contact met alle partners in de regio over Libanon en zeer bezorgd over de situatie daar: "Uiteraard gaat de NAVO hier niet over, maar we zijn zeer bezorgd", aldus Rutte vanuit het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.