PowNed

Je verwacht het niet: 'NL'se roker pikt accijnsverhogingen niet, shopt in buitenland of illegaal'

De Nederlandse verstokte roker blijkt toch niet braaf al die gigantische accijnsverhoging zomaar te accepteren, sinds pakjes minstens 10 euro kosten en niet meer in de supermarkt worden verkocht, worden sigaretten steeds vaker illegaal of in het buitenland gekocht. Gek hè?

  1. Laatste nieuws

Je bent ook wel een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. Voor een pakje Lucky Strike van 20 stuks betaal je tegenwoordig €10,50 euro. KATJING. Schrikt vast af als je wilt beginnen met roken, maar tot die tijd is het lekker verdienen aan diegenen die dat nog wel doen. Al is dat dus maar de vraag. Het blijkt dat Nederlandse consumenten al die prijsverhogingen niet pikken en moeiteloos zonder de weg naar het illegale circuit vinden, of het buitenland.

En dat is te zien in de cijfers. In totaal werd in het tweede kwartaal over 35 procent van alle pakjes sigaretten in Nederland geen accijns en btw betaald. 32 procent wordt uit het buitenland gehaald en 3 procent was afkomstig uit illegale fabrieken. Volgens de Nationale Smokkel Monitor bedraagt het verlies voor de schatkist inmiddels 1,5 miljard (!) euro per jaar.

Over illegale sigaretten gesproken: inmiddels worden naar schatting meer dan een miljoen illegale pakjes per maand gerookt in Nederland en daar kan rustig mee doorgegaan worden, want er is totaal geen controle op de productie. Je leest weleens dat de douane of de FIOD 'een miljoen sigaretten' in beslag nemen, maar er zijn ook fabrieken waar 'een miljoen sigaretten' per dag geproduceerd worden. Toch maar die accijns verlagen?