PowNed

Justitie wil Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk horen in drugszaak

Ronnie Brunswijk, na Desi Bouterse is hij waarschijnlijk de meest beruchte en meest besproken figuur uit de recente Surinaamse geschiedenis. Midden jaren tachtig vocht hij een oorlog uit met de voormalig dictator. Hij wordt sinds jaar en dag in verband gebracht met de handel in drugs. Hij is eigenaar van een eigen voetbalclub, bezit goudmijnen, hij heeft een eigen politieke partij, hij zwaait af en toe met vuurwapens, hij strooit met geld en sinds 2020 is hij vicepresident van Suriname. De Nederlandse politie wil hem verhoren in een grootschalig drugsonderzoek.

  1. Laatste nieuws

Dat justitie Ronnie Brunswijk wil horen, heeft alles te maken met foto's van goudstaven die gevonden zijn op de telefoon van Wortel. Volgens justitie heeft hij het goud gebruikt om zijn drugsgelden wit te wassen, een populaire witwasmethode omdat op die manier, vooral na het omsmelten van goud, de herkomst van het geld bijna niet meer valt te achterhalen. Volgens Wortel zit de vork echter heel anders in de steel en behoren de goudstaven toe aan Brunswijk en moest Wortel die voor hem verkopen. Ongeloofwaardig, aldus justitie, maar toch willen ze Brunswijk de vraag stellen: waren de miljoenen aan goud nu van hem of toch van Wortel?

Wortel, die een kapitale villa bezit in Paramaribo Noord en een wagenpark heeft bestaande uit een Rolls-Royce, twee Mercedessen en een Audi A8, is in het verleden al eerder veroordeeld voor drugshandel. Hij wist echter te vluchten en dook onder in Suriname. Ook gaat er al jaren een foto rond waarop hij na de verloren WK-finale van het Nederlands Elftal tijdens het WK in Zuid-Afrika in 2010 poseert met Willem-Alexander en Maxima. In 2012 werd hij voor de Champions League-wedstrijd tussen FC Barcelona en AC Milan gearresteerd door de Spaanse politie. Volgens eigen zeggen heeft hij zijn kapitaal verschaft door de exploitatie van goudmijnen in Suriname en zou hij een miljoen hebben geërfd van zijn ouders. 

Suriname wordt al decennialang gezien als een belangrijk doorvoerland voor drugscriminelen. Zowel Nieuwe Revu als het Franse Le Monde schreven hier recent uitgebreide achtergrondartikelen over. Ronnie Brunswijk is in de jaren negentig door de rechtbank in Haarlem bij verstek veroordeeld voor zes jaar cel wegens handel in cocaïne.