PowNed

Kabinet Schoof wil wel met geld smijten, maar 'we kunnen niet zoveel uitgeven'

Het eerste kabinetsoverleg over de nieuwe begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd vindt dan vandaag eindelijk plaats, en weet u wat het is: dit kabinet wil wel van alles voor de burger regelen alleen er is één grote 'maar'. Het vervelende is namelijk dat dit soort dingen geld kosten en geld heeft dit land wel, alleen niet onbeperkt. 

  1. Laatste nieuws

"We kunnen niet meer het geld uitgeven zoals Nederland dat gewend was afgelopen jaren, maar dat weet iedereen", zo tempert Dick Schoof de verwachtingen voorafgaand aan het overleg in het Catshuis. 

Deze gesprekken over het geld voor de ministeries zijn volgens onze premier per definitie altijd "ingewikkeld". Maar Schoof heeft er "het volste vertrouwen" in dat de bewindslieden van de vier regeringspartijen de komende dagen tijdens de zogenoemde begrotingsraden tot een goed resultaat komen.

Toch is er hoop! Het kabinet kan de gesprekken over de begroting iets positiever ingaan na de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Dat meldde vorige week dat het verwachte tekort op de overheidsfinanciën iets minder groot is dan verwacht, namelijk 2,6 procent in plaats van 2,8 procent. Deze cijfers "gaven in ieder geval iets van rust", aldus Schoof.