Kabinet wil 1,1 miljard euro investeren in defensie-industrie
Er zijn weer eens dingen vanuit het kabinet gelekt naar de media en dit keer gaat het om een strategisch document over hoe defensie de komende jaren ingericht moet worden. RTL Nieuws bericht hierover. We hebben immers nu een leger dat met ducktape aan elkaar hangt en daar moet met een boze Poetin op de loer wat aan gebeuren! In de Defensie Strategie schrijven de minister van Defensie, Ruben Brekelmans, en de minister van Economische Zaken, Dirk Beljaarts, dat er een snelle opschaling van de defensie-industrie nodig is.
En in hun ogen betekent dat meer dan alleen wat nieuwe tankjes en nieuwe geweertjes bestellen bij de Amerikanen. Het hele land moet voortaan bijdragen aan de defensie-industrie! Jij, je vader, je opa, je oma. Allemaal aan de lopende band om kogels en granaten te maken! Defensie zelf is slechts één van de pijlers in dat nieuwe bestel, zo valt te lezen, er moet een hele maak-industrie opstaan die ondersteund wordt door Defensie. Het kabinet wil daarom 1,1 miljard euro uittrekken om bedrijven die bezig zijn met defensie-projecten, of dat willen gaan doen, te stimuleren.
De ministers schrijven onder andere: 'Een belangrijke factor op het slagveld is wie het meest kan produceren, het snelst kan innoveren en dit het langst kan volhouden. Het is van essentieel belang om hierin sterker te zijn dan onze tegenstanders.' En dus moet er snel wat gebeuren want de Russen (de enige tegenstander die we momenteel hebben, maar je weet nooit wat de toekomst gaat brengen) zijn al een tijdje bezig met het optuigen van een hele oorlogsindustrie. Verder wil het kabinet minder afhankelijk zijn van het verre buutland en dus moet er in de toekomst vaker worden gekozen voor materieel van Europese en Nederlandse bodem. Zo snijdt het mes aan twee kanten! Slim!
En dit moet dus allemaal snel snel. 'Er is geen tijd te verliezen, is de boodschap die het stuk ademt. "We leven niet in oorlog, maar ook niet meer in vrede. Deze historische tijden vragen niet om geleidelijke opschaling en groei, maar om een impuls en durf om te veranderen.'