PowNed

Kassa! 'Nederlanders laten 133 miljoen euro aan statiegeld liggen'

Hoppa! Het blijkt dat wij in dit land tussen januari 2022 en juli 2023 ruim 133 miljoen (!) euro aan statiegeld hebben laten liggen. 133 miljoen! Dat is dus dikke kassa! Voor het bedrijfsleven dan.

Door: redactie

  1. Laatste nieuws

Want ja, consumenten betalen uiteraard wel voor het statiegeld en dat geld belandt dus bij de lokale supermarkt, het lokale tankstation of de kiosk op het lokale treinstation. En dat is toch lekker op de balans. Ondertussen belanden de plastic flessen bij het restafval of gewoon in de natuur.

Nog iets waar onze vrienden van Extinction Rebellion zich druk om kunnen maken (doe maar niet, alsjeblieft), maar goed. Iedereen weet wel hoe het komt dat 'wij met z'n allen' zoveel statiegeld laten liggen. Dat komt natuurlijk omdat het hele systeem kutter dan kut is! Lange rijen bij de supermarkt, inleverpunten op andere plekken ontbreken ondanks beloftes überhaupt, en als je pech hebt dan is er een storing op de plekken waar het wel kan. Laat die 25 cent dan ook maar zitten niet waar?

Gelukkig maakt het bedrijfsleven dus dikke winst op statiegeld en dus kunnen ze mooi investeren in meer meer meer inleverpunten. Alleen, dat vertikken ze dus. Of in elk geval; ze doen niet genoeg. Daarom gaf de Inspectie Leefomgeving en Transport het Afvalfonds al een officiële waarschuwing en het Afvalfonds belooft nu beterschap.

Ja dat zal wel. Vandaag praat de Tweede Kamer over de statiegeldproblematiek, meldt het AD.