PowNed

Kiezers klaar met Omtzigt en NSC; partij gehalveerd in de peilingen

Het gaat niet bepaald lekker met Pieter Omtzigt. Hij trok vorige week via een appje ineens de stekker uit de formatiegesprekken, trok een rookgordijn op over de staatsfinanciën, vertrok met noorderzon naar Enschede want moe, kreeg door vriend en vijand bakken met kritiek te verwerken en ondertussen is zijn partij in de peilingen gehalveerd. Er zijn mensen door minder in een tweede burn-out geschoten.

Door: redactie

  1. Laatste nieuws

De cijfers liegen er echter niet om. Mochten er NU verkiezingen worden gehouden, dan komt de partij van Omtzigt, NSC, uit op slechts negen zetels. Dat is meer dan een halvering van het aantal zetels dat zij nu hebben. Dit heeft volgens I&O Research alles te maken met de grillige en weifelende houding van Omtzigt tijdens de formatiegesprekken. Ook zijn waarderingscijfer is gekelderd als een vallende steen van een berg. Scoorde hij eerst nog een keurige 7,6, nu is dat nog maar een schamele 5,5. In onze goede oude tijd zouden we zeggen: dat is een studenten-tien! Maar voor Omtzigt is dit natuurlijk ontluisterend. 

Dat Jan en alleman zegt Omtzigt de rug toe te keren mochten ze weer mogen stemmen, is dan weer een voordeel voor de PVV. De teleurgestelde kiezers van NSC zouden nu massaal op Wilders kiezen, puur om duidelijk te maken dat zij écht een rechts kabinet willen. Het is wat dat betreft logisch dat Omtzigt al te kennen heeft gegeven dat hij nieuwe verkiezingen niet zit zitten. Het zou zijn eigen doodvonnis betekenen. 

Het is treurig voor de man die na de toeslagenaffaire (uiteraard, props voor Omtzigt) als een soort Julius Caesar op het schild werd gehesen en waar geen woordje van kritiek op geleverd mocht worden. Uiteindelijk blijkt hij toch niet zo feilloos te zijn als lange tijd alom werd aangenomen. Hij is een goede boekenwurm, een nerd die de feiten kent, maar ook iemand die duidelijk een fors aantal sociale voelsprieten mist. Omtzigt heeft laten zien dat hij het niet in zich heeft een politiek leider te zijn en de kiezer heeft dat eindelijk door. Hij moet snel terug een donker hok in en wat ingewikkelde dossiers gaan bestuderen.