PowNed

Leger Ecuador onderschept 22 ton coke, ook bestemd voor KLM-vliegtuigen

De drugsmaffia in Ecuador en de Zuidas in Amsterdam zijn een gevoelige klap toegebracht nu de autoriteiten in Ecuador afgelopen weekend liefst 22 ton cocaïne in beslag hebben genomen. Jammer voor alle Amsterdamse feestgangers en yoga-meisjes, want op foto's is duidelijk te zien dat de pakketten drugs al helemaal in gereedheid waren gebracht om in een KLM-toestel geladen te worden. De drugs zouden een straatwaarde hebben van 450 miljoen euro.

Door: redactie

  1. Laatste nieuws

Dat zegt de Ecuadoraanse president Daniel Noboa. Volgens hem is dit de grootste drugsvangst ooit van het land dat al weken in een ongekend felle en genadeloze strijd is verwikkeld met de georganiseerde misdaad. Deze oorlog begon nadat de beruchte drugscrimineel José Adolfo Macías Villamar, beter bekend als Fito, met baard en al uit de gevangenis ontsnapte waar hij een 34-jarige celstraf uitzat voor drugshandel en betrokkenheid bij de moord op de presidentskandiaat Fernando Villavicencio. Deze man is niet bepaald okselfris en sinds hij spoorloos is zijn alle drugsbendes van het land behoorlijk op de hobbel.

Gedoe dus, maar voor de autoriteiten is het een grote slag dat zij wat pakketjes coke in beslag hebben genomen. Ze vonden de drugs in een ondergrondse opslagruimte van een bananenplantage in het dorp Los Cedros, zo’n 75 kilometer ten noorden van de belangrijkste havenstad Guayaquil. Het leger zegt: "We gaan ervan uit dat dit materiaal met behulp van lichte vliegtuigen met lage prestaties naar de markten van Azië, Europa en Noord- en Midden-Amerika had kunnen worden getransporteerd. Deze operatie vertegenwoordigt een sterke verzwakking van de operationele, logistieke en financiële capaciteit van de drugshandel wereldwijd."

PowNed

PowNed

PowNed

PowNed

Op de foto's is duidelijk te zien dat alle pakketten drugs zijn voorzien van de namen van verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, Lufthansa, British Airways (BA) en Qatar Airways. Het is dus wel duidelijk waar de drugs uiteindelijk terecht had moeten komen.