PowNed

LOL: Landen schroeven subsidies terug, elektrische auto ineens minder populair

Ja dat krijg je ervan hè? Elektrische auto's (en in dit verhaal bedoelen we die dingen die volledig op elektriciteit draaien, en dus geen hybride auto's) zijn ineens wat minder populair in Europa dan voorheen. Waarom? Omdat de landen subsidies op de aanschafprijs terugschroeven, en dan blijken ze toch wel wat duur te zijn.

  1. Laatste nieuws

Tot zover dus de zorg voor het milieu, want het mag blijkbaar niet teveel geld kosten. Volgens NU.nl steeg de verkoop van elektrische auto's wel in Nederland, België en Frankrijk maar kan dat bijvoorbeeld de totale ineenstorting van de verkoop in Duitsland (-37%) niet compenseren.

Nu snappen wij dat heel goed. Duitsland is een teringgroot land waar je dus helemaal niks hebt aan een elektrische auto die je om de 150 kilometer opnieuw aan de laadpaal moet hangen. Bovendien houden die Duitsers van echte auto's, van echte merken als BMW, Audi, Volkswagen en Porsche. Daar ga je natuurlijk geen elektrische variant van bestellen, maar wil je gewoon met ronkende motoren over de Autobahn crossen. 

Maar goed, gemiddeld daalt de verkoop in heel Europa dus. Omdat de subsidies dalen en omdat de uitbreiding van het aantal laadpalen langs de weg nog steeds veel te wensen overlaat. De ACEA - de Europese autobranche - telde 102.705 registraties voor volledig elektrische auto's in juli. Dat is bijna 11 procent minder dan een jaar terug. Naar hybride auto's is dan weer wél veel vraag: er werden iets meer dan 273.000 hybride auto's verkocht, bijna 26 procent meer dan een jaar geleden.