Medicijnen nodig? De zorg draait meer om geld dan mensen
Stel je voor: je bent ziek en krijgt een donororgaan. Maar later krijg je te maken met complicaties omdat er een tekort is aan medicijnen. In de eerste aflevering van Hofstad & Land onderzoekt Rutger Castricum het medicijntekort en de oorzaken hiervan.
Na een niertransplantatie verwacht je met de juiste medicatie een normaal leven te kunnen leiden. Maar wat als de medicijnen die je nodig hebt niet beschikbaar zijn? Dit is precies wat Carine Besselink meemaakte. Ze onderging twee niertransplantaties en ontdekte in 2019 dat haar gebruikelijke medicijnen niet meer leverbaar waren. Vandaag de dag kampt ze opnieuw met een tekort: prednison, een medicijn dat ze dagelijks nodig heeft, is niet verkrijgbaar. Dit tekort heeft ingrijpende gevolgen. āMijn man moet vrij nemen van zijn werk, ik heb mantelzorg nodig en moet extra naar het ziekenhuis voor onderzoekenā, vertelt Carine. Deze extra zorgkosten zouden niet nodig zijn als haar medicijnen op voorraad waren.
Het probleem raakt niet alleen Carine. Oplopende zorgkosten en extra ziekenhuisopnames belasten ons allemaal. En dit alles kan voorkomen worden. Minister Agema noemt het medicijntekort een āveelkoppig monsterā, veroorzaakt door een mix van factoren. Een van die oorzaken is de afhankelijkheid van grondstoffen uit verre landen. Toch ligt het probleem niet alleen daar. Farmaceut Martijn van Veen toont een andere kant van het verhaal: zijn fabriek heeft voldoende capaciteit om medicijnen te produceren. Maar omdat zorgverzekeraars liever een paar cent besparen, worden de medicijnen in AziĆ« besteld.
Het komt uiteindelijk neer op geld. Zorgverzekeraars willen geen camera-interview geven, alleen DSW durft een oplossing te bespreken: een vaste prijs voor medicijnen. Toch weigeren andere zorgverzekeraars hieraan mee te werken. Is het niet tijd dat de minister van Volksgezondheid ingrijpt?
Benieuwd naar de reactie van minister Agema? Bekijk de hele aflevering hier.