PowNed

Minderjarig tuig zorgt voor onrust in Sneek, politie pakt vier vandalen op

Het gaat lekker in het altijd zo rustige Friesland. Wij dachten dat ze daar alleen maar bezig waren met fierljeppen, Elfstedentocht, Berenburg drinken en zeilen, maar nee, ook Friesland kent grootstedelijke problemen! De afgelopen vier nachten is het namelijk BAL in Sneek. Daar zorgt een groep van dertig á veertig jongeren in de wijk Noorderhoek voor brandstichtingen, geweldplegingen en andere ongeregeldheden. Afgelopen nacht heeft de politie ingegrepen. Het tuig is jong, veelal minderjarig.

  1. Laatste nieuws

Er zijn vier aanhoudingen verricht, zo laat de politie weten, en meerdere jongeren zijn meegenomen naar het bureau omdat zij zich niet konden legitimeren. De meesten van hen zijn door hun ouders weer opgehaald. Schattig! Wat niet zo schattig is, is dat dit tuig al vier avonden op rij voor enorme onrust zorgt en vele buurtbewoners schrik aanjaagt. Op social media werd opgeroepen om massaal de straat op te gaan. De vrees bij de Sneekse autoriteiten is dat het vanavond weer misgaat en dat weer talloze minderjarige jongeren wéér bewapend met zwaar vuurwerk en softdrugs de wijk intrekken om de boel eens effe lekker op stelten te zetten. 

Wat de reden is dat dit tuig containers in de fik zit, bushokjes sloopt, zwaar vuurwerk in tuinen gooit en de confrontatie zoekt met de politie, is onbekend. Waarschijnlijk hebben ze geen buurthuis waar ze kunnen tafeltennissen en dus moet de boel maar gesloopt worden. Zowel de politie als de burgemeester van Sneek,  Jannewietske de Vries, heeft de jongeren gewaarschuwd elkaar niet op te ruien en thuis te blijven. De Vries: "Dit gedrag is volstrekt onacceptabel en samen met de politie pakken we dit dan ook aan. Dit doen we met elkaar, maar ouders en verzorgers hebben hier ook een belangrijke rol in."