PowNed

'Minister Wiersma (Landbouw, BBB) zet plannen Adema deels door, mes in hele veestapel'

Tja, dingen beloven en in de praktijk brengen zijn toch twee verschillende dingen. Minister Femke Wiersma (Landbouw, BBB) komt vrijdag met haar plan om de mestcrisis aan te pakken en de voortekenen zijn niet gunstig. Volgens De Telegraaf gaat het mes in de hele veestapel, net als bij het vorige kabinet, alleen dan ietsje minder ingrijpend.

  1. Laatste nieuws

We hebben in Nederland een mestcrisis omdat ons land jarenlang een uitzonderingspositie had in het Europese mestbeleid, en die uitzonderingspositie stapsgewijs wordt afgebouwd. Adema had een heel pakket aan maatregelen bedacht om aan de regels te voldoen (en om de boer uit te knijpen), maar die Adema is nu weg en nu hebben we Wiersma (van de BBB), maar die lijkt vrolijk door te gaan met het oude beleid.  

Want ja je kunt wel heel hard roepen dat dingen anders moeten, de praktijk is lastiger.  Zowel boeren die rundvee houden als varkens- en kippenboeren zullen hun veestapel alsnog moeten verkleinen. In totaal zal dertig procent van dierrechten in de pluimvee- en varkenshouderij en van fosfaatrechten in de rundveehouderij moeten worden afgeroomd, vooral bij het verhandelen buiten familieverband. Wel zal er worden ingezet op innovatie en technische oplossingen.

Dat zal de BBB-achterban leuk vinden! Wiersma zal vandaag met belangenbehartigers van de boerensectoren om tafel zal gaan om de harde boodschap 'te laten landen’.  Bij de LTO laten ze alvast weten not amused te zijn, aangezien ze eerder dit jaar al een mestplan hadden aangeboden aan Adema:

"Voor ons mestplan geldt echter dat maatregelen die de sector kan en wil nemen, onlosmakelijk samenhangen met het verlengen van (een vorm van) derogatie en verbeterde mogelijkheden tot mestverwerking", aldus het statement. "Voor de pluimvee- en varkenssector geldt dat deze beperkt bijdragen aan het mestoverschot en een groot aantal deelnemers hebben in de lopende vrijwillige opkoopregelingen. Gedwongen krimp van deze sectoren, bij buitenfamiliale overname, is dan ook niet te verdedigen."