Nareizigers belanden steeds vaker op straat of lijden zwervend bestaan
Dikke kans dat Marjolein Faber nu denkt: dikke prima. En: mooi zo! Toch is het geen fraai beeld dat VluchtelingenWerk Nederland schetst. Zij trekken aan de bel omdat steeds meer nareizigers, die zich in Nederland bij hun gezinsleden voegen die al in Nederland zijn, op straat belanden. Dit omdat er geen huisvesting voor de mensen geregeld is. Hele gezinnen komen hierdoor in de problemen. Ze belanden op straat, lijden een zwervend bestaan van adres naar adres, wonen met z'n allen op een klein kamertje of slapen op de vloer bij familieleden.
Dan kan je denken: dan had je hier maar niet moeten komen! Eigen schuld, dikke bult! Niet ons probleem! En het staat je uiteraard vrij om zo te denken, maar je gunt het uiteindelijk natuurlijk niemand om op straat te belanden en al helemaal niet als er kinderen in het spel zijn. In een land als Nederland, wat toch nog altijd een ontzettend gaaf landje is, zou dat niet mogen gebeuren. VluchtelingenWerk Nederland heeft het over vele schrijnende situaties. Het zou sinds februari gaan om tweehonderd gevallen.
Maar, zo zeggen zij daar direct bij, waarschijnlijk is dit aantal veel groter omdat VluchtelingenWerk Nederland niet in elke gemeente in Nederland actief is. De bedoeling is dat de gemeente de mensen na gezinshereniging onderdak biedt. Lukt dat niet, dan moet het COA daarvoor zorgen. In veel gevallen is de opvang echter vol. Gemiddeld zitten mensen zes dagen zonder opvang, aldus VluchtelingenWerk.
Vluchtelingen die in hun eigen land niet veilig zijn en in Nederland een verblijfsvergunning krijgen, hebben recht op hereniging met hun directe gezinsleden. Het huidige kabinet wil dat beleid aanscherpen. Het plan is dat iemand minimaal twee jaar in Nederland moet zijn en een huis en salaris heeft voordat de overige gezinsleden over mogen komen.