PowNed

Nederland he-le-maal klaar met alcoholgebruik achter het stuur, meerderheid wil zero-tolerancebeleid

Met een borreltje op achter het stuur. Moet kunnen toch? Nee, natuurlijk niet! Je wilt toch geen Rai Vloet zijn? Je wilt toch niet zo'n sukkel zijn die onder invloed kinderen doodrijdt? Je wilt toch geen levens verpesten? Je zou denken dat niemand dat wil, toch zijn er nog altijd mensen die eerst zuipen en dan nog eens gaan autorijden. En Nederland is daar klaar mee! Uit een groot onderzoek in opdracht van Fonds Slachtofferhulp blijkt dat de meerderheid van de menschen een keihard zero-tolerance beleid wil voor rijden onder invloed. Nul glazen moet de norm zijn!

  1. Laatste nieuws

Dat dat nu nog twee is, moet stoppen! Aldus de mensen. En waarom ook eigenlijk niet? Waarom zou je wel twee glazen alcohol mogen drinken voor het rijden? Op een lege maag na een week keihard zwoegen voor de baas kunnen die er al keihard inhakken! Driekwart van de Nederlanders vindt dus dat daar een streep doorheen moet. Alleen broodje nuchter achter het stuur voortaan! En voor veelplegers moet het alcoholslot terugkeren, zegt 84 procent. Wat betekent dat notoire dronkenlappen eerst moeten blazen voordat ze de weg op kunnen. Negen op tien vindt dat het rijbewijs bij meerdere overtredingen afgepakt moet worden.

Het klinkt allemaal zo logisch als de pest, want iedereen weet dat alcohol het waarnemings- én het reactievermogen sterk beïnvloedt. Daarbij worden mannen door alcoholgebruik vaak overmoedig en dat alles tezamen zorgt voor een gevaarlijke cocktail. 50 km/u wordt 75 km/u, 130 km/u wordt 180 km/u en een oranje stoplicht is sowieso gas erbij. De bebouwde kom wordt een racebaan en iedereen die zich wél aan de snelheidsnormen houdt, wordt van de weg gedrukt. Zo gaat dat, vraag het maar aan Rai Vloet. Jaarlijks overlijden 75 tot 140 mensen door alcoholgebruik in het verkeer, duizenden anderen raken gewond. Veelplegers en verkeersaso’s kunnen vaak jarenlang doorrijden.

Fonds Slachtofferhulp zegt blij te zijn met de uitkomsten van het onderzoek: "Het is duidelijk dat Nederlanders klaar zijn met het soepele beleid rondom alcohol in het verkeer”, aldus Marijke Brouwer, programmamanager Verkeer, tegen het AD.