PowNed

Nederlandse singles opgelicht door valse André Rieu, Mark Rutte en René Froger

Van André Rieu, Mark Rutte, René Froger en Max Verstappen tot Megan Fox en Paul McCartney: tientallen Nederlanders hebben zich in het afgelopen jaar wijs laten maken dat ze online een beroemdheid aan de haak sloegen, terwijl ze in werkelijkheid te maken hadden met een oplichter. Bij de Fraudehelpdesk zijn in 2024 meer dan 30 meldingen binnengekomen over datingfraude door valse celebrities. In totaal is Nederlandse slachtoffers voor meer dan 145.000 euro afgetroggeld. Een van hen maakte bijna 30.000 euro over aan een fake-René Froger. Dat blijkt uit cijfers die zijn ingezien door het PowNed-programma ‘Het Misdaadbureau’, dat vrijdag 7 februari om 19 uur wordt uitgezonden op NPO Radio 1. 

  1. Het Misdaadbureau
  2. Pers

Recent nog was het verhaal van de Franse Anne wereldnieuws: de vrouw geloofde een relatie te hebben met de beroemde Amerikaanse acteur Brad Pitt. De 53-jarige interieurontwerpster verliet haar man en maakte in ongeveer een jaar tijd maar liefst 830.000 euro over naar de valse Brad Pitt. Ook in ons land vallen mensen ten prooi aan criminelen die zich voordoen als beroemdheden, zoals de Amerikaanse actrice Megan Fox, influencer George Morcos, de Oostenrijkse schlagerzanger Semino Rossi, muzikant Paul McCartney, orkestleider André Rieu, coureur Max Verstappen, zanger René Froger en oud-premier Mark Rutte. Uit cijfers van de Fraudehelpdesk, in handen van Het Misdaadbureau, blijkt dat 33 Nederlanders zijn benaderd door fake-celebs. Internetcriminelen hebben hen in totaal meer dan 145.000 euro afhandig gemaakt.  

Bijna 30.000 euro kwijt aan fake-René FrogerDe zogenaamde René Froger vertelde dat hij problemen had met zijn manager en daardoor niet bij zijn geld kon. Het slachtoffer geloofde de sluwe praatjes en maakte bijna 30.000 euro over. Achteraf bleek het te gaan om een fake-account. Een ander slachtoffer dacht een romantisch chatcontact te hebben met Mark Rutte en maakte uiteindelijk duizenden euro’s over aan de crimineel, die zich voordeed als de oud-premier.  

Megan Fox’ ontvoerd en vraagt om losgeld Een Nederlandse man was in de veronderstelling online de wereldberoemde actrice Megan Fox aan de haak te hebben geslagen. Ze vertelde hem dat ze ontvoerd was in Nederland en losgeld nodig had. Het slachtoffer moest giftcards kopen waarmee zij haar bodyguard kon betalen en gaf haar de codes. Hij is in totaal zo’n 6000 euro kwijtgeraakt aan de nep-Megan Fox.  

"De slachtoffers worden voornamelijk benaderd via social media, soms eerst door de zogenaamde moeder van de celebrity", vertelt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk. "Er wordt gezegd: wat fijn dat je fan bent! Er ontwikkelt zich een band. Soms ontvangen slachtoffers zelfs persoonlijke spraakberichten die met AI gemaakt zijn en waarbij de stem van de beroemdheid is gebruikt."

Het PowNed-programma 'Het Misdaadbureau' is elke vrijdag om 19.00 uur te horen op NPO Radio 1 en de podcast op de daaropvolgende maandag op NPO Luister.