Niet alleen 'sorry', ook gesprekken over uw slavernijverleden
Persoonlijke gesprekken van duo's over de doorwerking van het slavernijverleden op mensen nu, moeten leiden tot meer kennis en bewustwording over "ons gedeelde verleden". Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders vinden dat ze te weinig weten van deze geschiedenis en dat ze meer aandacht hiervoor belangrijk vinden. Daarom begint maandag online de campagne 'Geschiedenis van ons allemaal' van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en wetenschap (OCW).
ANP
De campagne maakt deel uit van het speciale herdenkingsjaar in het hele koninkrijk, dat in juli begon met de excuses van de koning namens de regering. Voor allerlei projecten en initiatieven om het slavernijverleden te verwerken en te herdenken is 200 miljoen euro uitgetrokken.
De aftrap van de gesprekken is door zangeres Shirma Rouse en filmmaker Safi Graauw. "Ik hoop dat we door middel van deze gesprekken naar elkaar luisteren en een begin kunnen maken om de geschiedenis een plek te geven in de samenleving", zegt Rouse. Andere gelegenheidsduo's zijn onder andere Hesdy Lonwijk (regisseur), Carmen Felix (schrijfster), George Adegite (illustrator), Lucelle Comvalius (docent), Lukas Eleuwarin (mode-ontwerper) en Jill Mathon (schrijfster). Overigens kan iedereen aan dit herinneringsjaar bijdragen met eigen verhalen, die ze naar het ministerie kunnen sturen.
Demissionair minister Robbert Dijkgraaf hoopt dat de persoonlijke verhalen zorgen voor verbinding, juist in deze tijd. "De kracht van verhalen kennen we al sinds het begin van de mensheid. Ik weet uit eigen ervaring dat veel mensen openstaan voor gesprekken over ons gedeelde verleden, en ook hoe moeilijk het soms is daar de goede woorden voor te vinden. Dat kan best een drempel zijn." De gesprekken en verhalen zijn te vinden op de site van OCW en de socialemediakanalen van het departement.