PowNed

Olympische Spelen: chaos in Parijs na aanslagen op het spoor

Het is totale chaos in Frankrijk. Hoe kan het ook anders, want die rare Fransozen kunnen misschien best een lekker broodje bakken, dingen goed en strak organiseren is er doorgaans niet bij. Ook vandaag is het weer bal. Net nu de Olympische Spelen worden geopend, is er een enorme ellende uitgebroken op het Franse spoor. Door brandstichtingen is de TGV-verbinding met Parijs zwaar gesaboteerd. Er is een chaos van jewelste uitgebroken.

  1. Laatste nieuws

Dat zeggen de Franse Spoorwegen althans en zij zullen het wel weten, denken wij dan. Wil je met de TGV naar Parijs dan heb je dus dikke vette pech want vanuit het westen, het noorden en het noordoosten de stad bereiken, is vrijwel onmogelijk geworden. Er zijn allerlei brandbare objecten op het spoor gelegd bij Lille, Straatsburg en Courtalain, zo'n 115 kilometer ten zuidwesten van Parijs. Jammer, want wie wil er nu niet in de stad zijn van de Eiffeltoren, duizenden daklozen, zakkenrollers en woekerprijzen op terrassen. Balen man! 

ENFIN! Wat voor effect dit heeft op de spelen, dat wordt nog uitgezocht, aldus de minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, die het heeft over 'gecoördineerde sabotage'. Haar collega, Patrice Vergriete, minister van Transport, heeft het op zijn beurt over 'criminele handelingen'.

Op de stations in Parijs is de chaos in ieder geval al enorm. Vertragingen lopen op tot twee uur, áls er al treinen komen. De vrees is natuurlijk dat atleten en toeschouwers wedstrijden missen door dit gedonder. Voor de Fransen is het een drama. Zij willen juist wereldwijd goede sier maken met de Spelen en nog voordat het evenement officieel is geopend, gaat er al van alles mis. Dat is op zich ook weer geen wonder, Frankrijk heeft immers al jaren een samenleving waar het suddert en broeit en iedereen is doodsbang dat er iets gaat gebeuren de komende weken. Is dit een voorbode voor meer ellende? Wie zal het zeggen. 

De Fransen zeggen er hard aan te werken alle problemen op het spoor zo snel mogelijk op te lossen. De vertraging vanuit Nederland is momenteel zo'n anderhalf uur. Bonjour, ouwehoer!