PowNed

OM eist 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen roofdier Donny M. voor misbruiken en vermoorden Gino (9)

Het OM heeft een eis uitgesproken tegen het beest Donny M. voor het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van de negenjarige Gino van der Straeten. Zij willen dat de rechter een gevangenisstraf van 28 jaar en tbs met dwangverpleging oplegt. Het OM noemt de 24-jarige Donny M. een seksueel roofdier dat loerde op zijn prooi.

  1. Laatste nieuws

Dat de officieren van justitie geen levenslang hebben geëist heeft ermee te maken dat zij niet het risico willen lopen dat M. ooit nog onbehandeld op vrije voeten komt. Met enkel en alleen een levenslange gevangenisstraf werd dat risico wel gelopen. Dit omdat bij een dergelijke straf na 25 jaar een meetmoment komt of een veroordeelde kan gaan werken aan een terugkeer in de maatschappij. Dat wil het OM met TBS met dwangverpleging dus voorkomen. 

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben na onderzoek gesteld dat de kans op herhaling van een ernstig, gewelddadig seksueel delict enorm is als Donny M. geen behandeling ondergaat. Eén van de twee officieren van justitie zei tijdens zijn requisitoir: “Dit was een laffe daad tegen een hulpeloos jongetje. De familie moet leven met de wetenschap dat Gino op een vreselijke manier om het leven is gekomen. Het verdriet is immens." 

Ook zei hij dat er nog losse eindjes in de zaak zijn. Zo is nog onduidelijk wat Gino in het huis van Donny M. heeft moeten doorstaan in de 2,5 uur dat hij daar was. "Ik vraag u om allemaal naar de klok te kijken. Dit requisitoir duurt twee uur en twintig minuten. Dat is verschrikkelijk lang." Volgens het OM had ieder jongetje dit kunnen overkomen. “Dat is ook wat deze zaak zo vreselijk beangstigend maakt.”

De familieleden van Gino zeggen te kunnen leven met de eis. 

De negenjarige Gino van der Straeten werd op 1 juni 2022 in Kerkrade ontvoerd en later in Geleen misbruikt en gedood. Donny M. heeft dat bekend en legde daar maandag op de eerste dag van het strafproces een uitgebreide verklaring over af.