PowNed

Onderzoek: 'Erkenning hoogbegaafdheid bij basisschoolkids óók discriminerend'

Nou zeg, we kunnen beter maar inpakken in dit land. Je afkomst en geslacht zouden nu ook al (deels) bepalen of als je hoogbegaafd bent, de leraren wel zien dat je hoogbegaafd bent. Een schande!

  1. Laatste nieuws

Dit zou allemaal blijken uit het het onderzoek (On)gezien van Scaliq waarover NU.nl bericht. Onderzoekers zeggen dat 'structurele ongelijkheid' en 'onbewuste discriminatie' in het basisonderwijs nu voor het eerst bevestigd zijn in landelijk onderzoek.

Zowel als het gaat om jongens in tegenstelling tot meisjes, hoge of lage sociale economie status en natuurlijk wel of geen migratie-achtergrond, leerkrachten zijn (doen ze niet expres, maar toch moet hier een punt van gemaakt worden) vooral goed in het herkennen van de hoogbegaafde Diederick en wat minder goed in het herkennen van de hoogbegaafde Lalitha. Een soort van de 7-vinkjes, maar dan net wat anders.

Het AD (dat bericht hier ook over) gaat zelfs nog een stapje verder: "Ben je een hoogbegaafd meisje dat in Turkije of Eritrea is geboren, spreek je de Nederlandse taal nog niet goed én groei je op in een kansarme omgeving, dan is die kans maar 15 procent. Terwijl je IQ even hoog is als dat van de witte jongen."

Ach jee. Misschien is het logisch dat iemand die de taal goed spreekt en kind is van ouders die de taal ook goed spreken, welbespraakt zijn enz. door leerkrachten eerder worden opgemerkt, ook al zie je dat in een ideale wereld misschien liever anders? Maar nee, de onderzoekers waren volgens het bericht van NU.nl erg geraakt door de conclusies, die in het onderzoeksrapport "ontluisterend" worden genoemd.