Onderzoek: 'Meer dan helft jongeren stelt levensplannen uit door verrotte woningmarkt'
Dit wisten wij natuurlijk al, maar nu zegt onderzoek het ook dus is het waar. Meer dan de helft van de jongeren die noodgedwongen nog bij hun ouders wonen voelt zich beperkt in hun vrijheid en sociale ontwikkeling (joh). En van diegenen die wél een woning hebben, ervaart de helft super veel stress en mentale problemen dankzij de torenhoge huur die ze moeten ophoesten.
Allemaal dankzij de verrote woningmarkt dus, weten we dankzij een onderzoek naar jongerenhuisvesting door State of Youth NL, een initiatief van KidsRights.
"State of Youth NL deed onderzoek onder bijna drieduizend jongeren tussen de 12 en 29 jaar. Van hen geeft 62 procent aan nog bij hun ouders, verzorgers of andere familie te wonen. Meer dan de helft van de ondervraagden is op zoek naar een woning (...) Volgens State of Youth NL geven vier op de tien jongeren die een huur- of koopwoning zoeken aan hun levensplannen te moeten uitstellen of aanpassen. Het gaat dan bijvoorbeeld om samenwonen of kinderen krijgen."
Behoorlijk slecht nieuws, want aan een hele generatie dat niet of pas extreem laat gaat samenwonen of kinderen krijgt hebben we weinig aan natuurlijk. Sowieso is op eigen benen staan, bijvoorbeeld in je studententijd, noodzakelijk voor een beetje gezonde ontwikkeling in het volwassen worden. Leren koken, boodschappen doen, feestje hier en daar, je scharrel thuis uitnodigen zonder dat je ouders meekijken. Het hoort er allemaal bij.
Het zou daarom fijn zijn als de politiek een beetje haast zou maken met een plannetje voor fatsoenlijke jongerenhuisvesting. "Nu blijkt dat jongeren hun levensplannen uitstellen gaat hiermee ook de toekomst van Nederland op slot. Het is onacceptabel dit te laten gebeuren. Daarom moet de politiek nu absolute prioriteit geven aan jongerenhuisvesting", aldus voorzitter Marc Dullaert van KidsRights.