PowNed

Onderzoek: 'NL heeft weer meer vertrouwen in de politiek'

Ja hoor, hij is er weer: het Prinsjesdagonderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de NOS! En wat blijkt? Nederland is weer positief gestemd! Het vertrouwen in de politiek en in het kabinet is ten opzichte van de afgelopen twee jaar namelijk flink toegenomen.

  1. Laatste nieuws

Niet geheel toevallig is het vooral de achterban van de coalitiepartijen die vertrouwen hebben in het kabinet. En bovendien, de NOS kon het natuurlijk weer niet nalaten om dit ook te vermelden, is dat in vergelijking met afgelopen jaren dat vertrouwen vooral onder laagopgeleiden is toegenomen en dat het vooral de PVV-stemmer (79 procent) is die momenteel blij is.

We willen ze geen woorden in de mond leggen, maar zeggen ze nou dat PVV-stemmers alleen maar domme, laagopgeleide mensen zijn? Kan niet hรจ...? Hoe dan ook, uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat Nederlanders minder pessimistisch zijn geworden, al vindt nog steeds een meerderheid dat 'alles bij elkaar genomen het de verkeerde kant op gaat met Nederland'. We moeten tenslotte zo vlak voor aanvang van Prinsjesdag wel wat te zeiken hebben.

Van alle Nederlanders heeft 44 procent vertrouwen in de landelijke politiek en 42 procent in het kabinet-Schoof. Ter vergelijking: vorig jaar had 33 procent vertrouwen in de politiek en slechts 24 procent in het demissionaire kabinet-Rutte XVIII (oh sorry, IV natuurlijk). Overigens, ook leuk om te vermelden, welke stemmers het minste vertrouwen heeft in Schoof I. Dat zijn uiteraard de GroenLinks-stemmers. Slechts 9 procent van hen denkt dat het de komende vier jaar goed gaat komen.