PowNed

Ongewenst gedrag op de werkvloer nog altijd aan de orde van de dag, aldus onderzoek

We worden tegenwoordig doodgegooid met champagnes, trainingen, cursussen en nieuwsberichten over ongewenst gedrag enzo, maar echt veel zin heeft het allemaal niet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO neemt het aantal incidenten van (seksuele) intimidatie op de werkvloer niet af. In de financiële sector, onderwijssector en in de bouw nam het zelfs toe. Oeps!

  1. Laatste nieuws

En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus nogmaals: heeft die ene leuke vrouwelijke collega een kort rokje aan, dat wil nog niet zeggen dat ze met je wel ne*ken. Draagt Fleur van de afdeling Marketing & Communicatie ineens geen bh's meer onder haar truitje, dan betekent dat nog niet dat je haar mag betasten bij het koffiezetapparaat. Is Annabel van Financiën een keer aangeschoten op het personeelsfeest, dan zegt dat nog niet dat je zomaar je tong in haar huig mag hangen. Gewoon de handjes thuis houden en een beetje praten over koetjes en kalfjes. Dat is het beste anno nu!

Dat lang niet iedereen dit snapt blijkt dus uit het onderzoek van het CBS en TNO. Zij zeggen dat in 2023 liefst 17 procent van de mensen last had van ongewenst gedrag op de werkvloer. Vooral in de zorg (30 procent) en in de horeca (20 procent) komt dit voor. In het onderwijs (1,3 procent), de bouw (1,5 procent) en in de financiële sector (1,2 procent) liggen deze percentages een stuk lager, maar is het ten opzichte van 2022 wel toegenomen. 

Kanttekening die wij, kritisch als we zijn, plaatsen bij dit onderzoek is dat het niet zegt of er ook daadwerkelijk meer incidenten zijn of dat mensen, juist door alle aandacht hiervoor, meer incidenten als grensoverschrijdend ervaren. Denk daar maar eens over na!