Ophef in Limburgs dorpje door enorme nazi-vlaggen op 5 mei
Oeps! Het was misschien in 1943 misschien heel normaal om op 5 mei de nazivlaggen even lekker buiten te hangen, tegenwoordig is dat allang niet meer zo! Logisch dus dat er in het Limburgse Stevensweert grote ophef is ontstaan over de gigantische nazivlaggen die in het vestingstadje op Bevrijdingsdag waren opgehangen aan het museum. Waren de Duitsers terug? Waren ze de fiets vergeten? Werd de Blitzkrieg even dunnetjes over gedaan? Godzijdank niets van dit alles.
Het bleek te gaan om filmopnames. Maar erg ongepast is het natuurlijk wel! Hoe verzin je het om juist op 5 mei een film over de Tweede Wereldoorlog op te nemen en mannen in nazi-uniformen de straat op te sturen? Met Duitse helm en geweren en al! Waarom denk je niet even twee keer na als je nazivlaggen ophangt op 5 mei? Had niemand kunnen bedenken dat dat raar is? De regisseur van de film Burgemeestersmoord, ene Daan Blommers, is errrrrug nalatig geweest. Logisch dus ook dat de burgemeester van de gemeente Maasgouw, Dion Schneider, de hele gang van zaken heeft veroordeeld. "Dit is gewoon absurd", zei hij tegen De T.
"We hebben gekeken hoe dit proces is verlopen en de enige conclusie is dat we niet goed hebben doorgevraagd. Er was volgens hem geen vergunning nodig voor de draaidag. Er zijn geen gevolgen voor de infrastructuur verder. Dan hoeft dat niet.” Hij zegt echt van de gebeurtenis te balen. "Want als je nadenkt en doorvraagt over sfeerbeelden uit de Tweede Wereldoorlog, dan had je kunnen weten dat je nazivlaggen kunt verwachten. En dat mag hoor, maar je wilt wel de vraag kunnen stellen of dat op Bevrijdingsdag verstandig is."
De film gaat over de moord op de burgemeesters van Asten en Someren. Zij zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet en zijn uiteindelijk door een Duits moordcommando geëxecuteerd.