PowNed

Oproep: allemaal naar het café, want uw bruine kroeg verdwijnt

Heeft u dorst? Mooi! Zeg dan tegen uw baas dat alles leuk en aardig is maar dat u nú naar het café moet, want het aantal kroegen in Nederland heeft een triest dieptepunt bereikt. In heel het land zijn er nog maar 8.000 van over, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. ACHTDUIZEND! Het laagste aantal sinds 2007.

  1. Laatste nieuws

Volgens het AD komt dit door een veranderende levensstijl, een hogere minimumleeftijd waarop je mag drinken en kwam daar nog corona bovenop. Vooral de bruine kroeg heeft het zwaar (al is dat natuurlijk al een tijdje zo omdat sinds het rookverbod alle gezellige mensen naar buiten toe zijn gebonjourd).

In Amsterdam (ze doen daar af en toe weleens wat goed) wordt daarom gekeken of bruine kroegen een monumentale status kunnen krijgen, zodat bij financiële problemen de gemeente kan bemiddelen. Utrecht wil hetzelfde doen, maar veel andere gemeenten laten het allemaal maar gebeuren.

Het is overigens niet alleen maar kommer en kwel in de horeca. Er was wel degelijk groei, van het aantal restaurants bijvoorbeeld en vooral ook van het aantal evenementcateraars. Maar dat zal wel: we willen natuurlijk allemaal niets liever dan met een pilsje in de hand na een lange werkdag klagen over moeder de vrouw in onze favoriete bruine kroeg. Tijd voor wat extra omzet. Dus hop, naar het café!