PowNed

'Opvang voor veel Oekraïners nog gratis, want innen eigen bijdrage te lastig'

Handig! Het was dus de bedoeling dat gevluchte Oekraïners per 1 juli een eigen bijdrage zouden betalen voor het bed, bad en brood wat ze hier ontvangen. Omdat ja, voor niks de zon opkomt, maar nu blijkt dat ze dit vaak niet hoeven te doen! Gemeenten vinden het 'te veel gedoe' om het geld te innen. 

  1. Laatste nieuws

Het vorige kabinet besloot al dat de Oekraïners zelf moeten betalen voor de opvang die ze genieten. Althans, dat deel dat werk heeft tenminste, maar de uitvoerbaarheid laat veel te wensen over: "Van Amsterdam tot Utrecht en van Groningen tot Maastricht klinken zorgen over een administratieve rompslomp en een gebrek aan mogelijkheden als iemand niet wil betalen", zo meldt De Telegraaf.

Kortom, de 105 euro per persoon voor gas, water en licht (en maximaal 210 euro per gezin) en de maximaal 484 voor een familie op locaties waar eten wordt gekookt, kunnen ze lekker in hun zak houden want de gemeente stuurt toch geen rekening. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten had voor de zomer vragen over de 'uitvoerbaarheid' van de wet bij het ministerie van Justitie en Veiligheid neergelegd, maar daar heeft dat ministerie nog niet op gereageerd. En dat terwijl in het Hoofdlijnenakkoord staat dat die bijdrage nog meer moet worden verhoogd. Succes!