PowNed

Overleven in de wildernis: ‘Ik neem parfum en wimpelborstels mee’

Wat als je Gen Z'ers in het diepe gooit voor een extreem experiment... overleven in het wild. Hoever is deze generatie, die is opgegroeid met internet en mobiele telefoons, verwijderd van de natuur? Kunnen zij zichzelf zonder digitaal connected te zijn redden? Negen totaal verschillende jongeren gaan de uitdaging aan in het avontuurlijke realityprogramma X Days Outside.

In de eerste aflevering gaan de Gen Z’ers totaal onvoorbereid de wildernis in. Ze hebben tien minuten de tijd om hun tas in te pakken. Wat pak je dan in? “Geen eten”, aldus de studentikoze Jan die zich duidelijk nog niet beseft dat er in de wildernis geen lekkere maaltijden op hem liggen te wachten. Ook Amber en Douwe blijken zich nog niet helemaal te realiseren wat hun bestemming wordt: “Parfum! Ja, dat moet ik meenemen.” Ondanks dat er geen douche in het wild ruiken ze dan toch lekker. Dat is voor de kijkers thuis ook wel fijn.

De eerste 24 uur zijn de jongeren compleet op zichzelf aangewezen en moeten het bos doorkruizen, op zoek naar survivalexperts Govert en Tom. Maar met zo’n zware rugzak vol broodnodige spullen valt dat natuurlijk niet mee: “Ik wil niet meer” en “Ik ben moe” wordt alom geklaagd. Ze zal maar met dat soort mensen tien dagen in de wildernis moeten overleven.

Nadat ze begin van de middag denken dat het al avond is en het bijna donker wordt besluiten de excentrieke Gen Z’ers dat het tijd is om een slaapplaats te bouwen. Maar ook dat gaat met negen uiteenlopende mensen natuurlijk niet zonder slag of stoot. “Ik wil gewoon droog liggen, warm of koud maakt niet uit. Maar ik wil droog slapen”, zeurt Elfried tegen de licht ontvlambare Badr. Die geïrriteerd reageert dat er ’s nachts geen warm zonnetje is om hem warm te houden. Waar sommige zo slim waren om een lekkere warme slaapzak mee te nemen waren andere een beetje dommer en dat vergeten. Misschien dat ze hun lekker parfummetjes en wimperborstels kunnen ruilen?

Je ziet het hier in de eerste aflevering van X Days Outside! Aankomende woensdag is er weer een gloednieuwe aflevering te zien om 20:20 uur op NPO 3. Kun je nou niet wachten? Kijk dan alvast vooruit op NPO Start.

  1. X Days Outside