PFAS in je moestuin: 'Metingen zo hoog dat het niet veilig was!'
We zoeken allemaal een woning, maar de bouw komt niet van de grond. Een van de vele redenen hiervoor is het chemische goedje PFAS. In deze aflevering van Hofstad & Land onderzoekt Rutger Castricum wat de effecten hiervan zijn op de woningbouw en de gevolgen voor de belastingbetaler.
In de gemeente Helmond moest wethouder Arno Bonte een compleet volkstuintjescomplex saneren. “Het ligt heel dichtbij een fabriek die bijna twintig jaar lang PFAS in de lucht heeft uitgestoten.” Het resultaat? De waardes waren zó schrikbarend hoog dat het simpelweg onveilig werd om groenten te verbouwen. Lekker duurzaam. Maar wat houdt de stof precies in? PFAS, poly- en perfluoralkylstoffen, zijn chemische stoffen die water-, vuil- en vetafstotend zijn, maar ook bizar lang in het milieu blijven hangen. Met alle gevolgen van dien.
Rutger trekt door naar Doetinchem, waar wethouder Ingrid Lambregts hem meeneemt in een ander PFAS-drama. Daar werd maar liefst 34 gram van het onafbreekbare spul in het grondwater gevonden tijdens de bouw van een woonwijk. Om het water te filteren en terug te storten in de Oude IJssel, moest de gemeente diep in de buidel tasten. De rekening? Een slordige één miljoen euro. Een logische investering voor schoon drinkwater, zou je denken. Maar Lambregts legt uit dat er bedrijven zijn die gewoon lekker doorgaan met lozen. “Op dat moment was PFAS nog geen bekende probleemstof, dus die lozen het tot op de dag van vandaag.”
Maar niet iedereen vindt PFAS zo’n groot issue. Mona Keijzer ziet het probleem er niet van in. “Nergens in Nederland leidt het dermate tot problemen dat woningbouw niet meer door kan gaan.” Toch zorgen die miljoenen aan extra kosten ervoor dat gemeenten bouwplannen laten schieten. Maar Keijzer blijft bij haar punt: “Ik heb niet de indruk dat de woningbouw hierdoor stagneert.” Bedankt, Mona!
Benieuwd hoe PFAS ook jóuw leven binnensluipt? Bekijk Hofstad & Land nu op NPO Start.