Powcast: Oud-psychiater Bram Bakker: ‘Deze psychiater was zelf knettergek’
In de nieuwe PowCast zijn we op bezoek bij zelfbenoemd mens Bram Bakker. We spreken hem over zijn verleden als psychiater, ongelukkigheid in de maatschappij en verslavingen.
Veertig procent van de mannen heeft volgens Bakker - Bram, niet onze Sarah - last met stoppen met gokken. Dat wil niet zeggen dat ze verslaafd zijn, maar wél dat ze zichzelf niet in de hand kunnen houden. Hetzelfde geldt voor drank en drugs. “Verslaving is niks meer dan het verdoven van pijnlijke emoties.” Hij meent dat dit alleen opgelost kan worden door ongemakkelijke emoties de aandacht te geven die ze verdienen. “We zullen meer aandacht moeten besteden aan hoe waardevol het leven is en wie jij bent als mens.”
Een lastige taak, zeker omdat veel jongeren met depressies kampen. Daarover zegt hij het volgende: “Er is zeker bij jonge mensen een ontzettende bestaansonzekerheid.” Daarbij gaat het niet enkel om geld, maar ook om de staat én de toekomst van de wereld. Daarbij speelt het nieuws een hele grote rol. “De kans op een onnatuurlijke dood is historisch laag en toch voelen mensen zich onveiliger dan ooit.” Dit zou komen door de negatieve berichtgeving die we dagelijks de hele dag zien.
Met al deze wijsheid vraag je je af waarom hij ooit is gestopt als psychiater. Eén van de redenen hiervoor zou een niet-verwerkt jeugdtrauma zijn. Hijzelf legt het iets genuanceerder uit: “Als je hoofdpijn hebt en paracetamol neemt, werkt dat prima. Maar iedereen begrijpt dat het effect en de oorzaak niets met elkaar te maken hebben.” Hij moest dus aan de bak om het probleem te verhelpen, in plaats van er een pleister op te plakken. “Bij de loodgieter thuis lekt de kraan, en deze psychiater was zelf knettergek.”
Benieuwd hoe het nu met Bram gaat? Luister het terug in alle podcast-apps!