PowNed

Privacywaakhond pakt Uber aan en legt recordboete op van 290 miljoen euro

De directie van Uber is de week niet heel lekker begonnen nu de Autoriteit Persoonsgegevens heeft laten weten dat zij effe 290 miljoen euro mogen aftikken. Dat zijn heel wat k*t-ritjes in een aftandse Toyota uit 2003 met een chauffeur in een driedelig pak van de C&A. Het bedrijf krijgt de boete omdat zij de gegevens van Europese taxichauffeurs doorgaf aan de Verenigde Staten zonder daarbij de privacyregels te volgen. En dat mag dus niet!

  1. Laatste nieuws

Dokken moeten ze dus! De privacywaakhond is namelijk niet gediend van gedonder met persoonsgegevens en volgens de autoriteit heeft Uber het behoorlijk bont gemaakt. Zij stuurden namelijk twee jaar lang, zonder te controleren wat ze precies verstuurden, allemaal gegevens van mensen die keihard voor ze werken naar hun Amerikaanse hoofdkantoor. In sommige gevallen zelfs medische en strafrechtelijke gegevens. En dat gaat niet zomaar. AP heeft het over 'een ernstige overtreding'.

Dat het bedrijf eind vorig jaar de richtlijnen heeft aangescherpt waardoor, naar eigen zeggen, de regels niet meer overtreden kunnen worden, is voor de Autoriteit Persoonsgegevens geen argument om een lagere of helemaal geen boete op te leggen. Het kwaad is immers al geschied en daarna nog een beetje stoer doen met strengere interne regels is het paard achter de wagen spannen. De privacywaakhond vindt het daarom gerechtvaardigd dat zij de voor hen hoogste boete ooit uitdelen.

Uber zegt het hier niet mee eens te zijn en heeft direct aangekondigd in beroep te gaan, desnoods bij de rechter. Ook zegt het bedrijf dat de Autoriteit Persoonsgegevens nooit heeft laten weten dat zij iets verkeerd deden.